Actionarii tipografiei Universul au decis modificarea componentei Consiliului de Administratie (CA) al companiei, noul presedinte fiind ales Jonathan Mann, actionarul majoritar al companiei potrivit unui comunicat citat de NewsIn. Cei trei fosti membrii ai Consiliului, Niculae Vasilache, Bogdan Safta si Ilie Neacsu au fost revocati din functii, iar noul Consiliu de Administratie este alcatuit din Jonathan Mann, presedinte, si din Shimon Grossman si Mendel Grossman, ca membri.

Jonathan Mann si-a marit detinerea pe care o are la tipografia Universul de la 83,17% la 91,62%, in urma unei oferte publice de preluare care s-a incheiat la mijlocul lunii septembrie. Valoarea celor 219.767 actiuni cumparate in cadrul ofertei publice a fost de 1,758 milioane lei (501.937 euro). Omul de afaceri american Jonathan Mann a preluat, pe 19 august, 83,17% din compania care detine in patrimoniu Palatul Universul, pentru 16,69 milioane lei (4,66 milioane euro), intr-o tranzactie care a multiplicat de 80 de ori valoarea nominala a unei actiuni, de 0,1 lei.

Oferta publica de preluare, care s-a desfasurat intre 24 august si 12 septembrie, viza 422.102 actiuni, echivalentul a 16,82% din capitalul social al tipografiei. Actionarii au vandut, insa, doar 291.767 actiuni (8,45% din capital), pretul oferit fiind de opt lei pe actiune.

Legislatia pietei de capital da posibilitatea investitorului care controleaza peste 33% din capitalul unei companii sa faca oferta publica de preluare pentru restul actionarilor. Separat de cei cinci actionari care au vandut pachetul de 83%, aproape 17% din actiuni sunt risipite in mainile investitorilor individuali. Ultima tranzactie a stabilit un pret de piata de peste 20 milioane lei (5,6 milioane euro) pentru tipografia Universul.

Pretul platit de investitor a fost de aproape de cinci ori mai mare decat cifra de afaceri a companiei. Anul trecut, Universul SA a afisat o cifra de afaceri de 3,38 milioane lei (peste 930.000 de euro) si un profit de 275.192 lei (cam 7.500 euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri