„Preferatele romanilor sunt berea si vinul facut in casa, a caror importanta in consumul de alcool se schimba odata cu sezonul: berea este preferata verii, iar vinul se consuma mai ales in anotimpul rece”, se arata intr-un studiu al GfK.

Studiul este adresat tuturor producatorilor de bauturi si este realizat anual. In analiza sunt incluse toate tipurile de bauturi, cu exceptia apei si a lactatelor.

Consumul de bere creste in intervalul aprilie-septembrie, iar cel de vin este specific sezonului rece. Romanii au baut anul trecut cu 6% mai multa bere, respectiv 15,8 milioane de hectolitri. Pe cap de locuitor, consumul a fost mai mare cu 8%, ajungand la 80 litri, fata de 74 litri in 2014, reiese din datele Asociatiei Berarii Romaniei.

Citeste si:

Romanii prefera bauturile calde, in principal cafeaua si mixurile pe baza de cafea. Aproape jumatate dintre ocazii fiind sunt generate de aceste bauturi. Peste o treime dintre ocazii se datoreaza bauturilor racoritoare, iar 16% bauturilor alcoolice. Cantitatea de lichid consumata pe zi este de 630 ml (in afara de apa si lactate).

„Una din 10 persoane adulte consuma cel putin o bautura in baruri, restaurante si terase, iar incidenta zilnica creste in sezonul cald cu apoximativ 20%”, potrivit sursei citate.

Cine bea? Studiul GfK releva ca toata lumea cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. Institutul de cercetare de piata GfK este prezent in Romania din 1992, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 16,2 milioane euro.

Sursa foto: Agerpres Foto