Dintre cele 31 de grupuri energetice pe carbune existente in Romania, 21 functioneaza ilegal, insa unele din aceste unitati nu sunt in functiune, cum este cazul grupului 6 al termocentralei Turceni, se arata intr-un raport privind starea termocentralelor pe carbune din Romania, publicat marti de Greenpeace Romania.

Raportul analizeaza legalitatea functionarii si conformarea cu standardele de emisii ale instalatiilor in functie de prevederile autorizatiilor integrate de mediu, ale rapoartelor de monitorizare a concentratiilor de poluanti la cos pentru trimestrul IV 2015 si trimestrul I al acestui an, precum si a debitelor masice anuale de poluanti pentru anul 2015, informeaza News.ro.

“Pentru termocentralele pe carbune, 2015 a reprezentat sfarsitul unei perioade de opt-noua ani in care acestea trebuiau sa realizeze investitii pentru reducerea poluarii aerului si conformarea cu standardele europene de emisii. O parte dintre termocentrale au realizat investitii pentru reducerea emisiilor unor poluanti”, arata raportul Greenpeace.

Unele termocentrale s-au inchis pentru ca nu au reusit sa reduca poluarea, in timp ce altele au continuat sa functioneze, multe fara a respecta standardele de emisii si, in unele cazuri, fara autorizatii integrate de mediu valabile.

“Practic, este vorba de un impact ridicat asupra sanatatii populatiei, ce la nivelul anului 2009 era cuantificat la 6,4 miliarde de euro anual”, arata Greenpeace Romania.

Impactul poluarii termocentralelor pe carbune din Romania se ridica in anul 2009 la 2.731 de decese premature, aproximativ 1.284 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 619.660 de zile de lucru pierdute anual.

Costurile poluarii sunt estimate la aproximativ 6,4 miliarde de euro annual, potrivit Greenpeace, care citeaza date din studiul ”Factura neplatita. Cum ne imbolnavesc termocentralele pe carbune” realizat de Alianta pentru Sanatate si Mediu in 2013.

“In ultimii ani, termocentralele din Romania au avut emisii la cos cu depasiri chiar de peste zece ori ale standardelor aplicabile in UE. Astfel, sunt cazuri precum cele ale termocentralelor Oradea, Mintia, Drobeta, Iasi, Paroseni, care nu au redus emisiile si functioneaza ilegal“, a declarat autorul acestui studiu, avocatul Catalina Radulescu.

"Exista, de asemenea, exemplele unor termocentrale (Mintia, Turceni), carora Garda de Mediu le-a suspendat activitatea dar acestea continua sa functioneze, profitand de inexistenta unui sistem sanctionator care sa descurajeze mentinerea unui nivel ridicat de emisii ale termocentralelor", mai arata studiul.

Din cele 31 de grupuri energetice pe carbune ale Romaniei, distribuite in 11 termocentrale, doar doua termocentrale - Isalnita si Rovinari - functioneaza legal conform rapoartelor de monitorizare a emisiilor si documentatiei comunicate.

Termocentrala Turceni functioneaza legal cu trei grupuri energetice, alte doua neavand autorizatie integrata de mediu, fara care functionarea este interzisa.

“Este deosebit de grav ca o unitate industriala sa functioneze fara reglementare in privinta poluarii produse. Este de asemenea foarte grav ca un operator industrial poate sa inlature efectele unei sanctiuni aplicate de Garda de Mediu prin simpla atacare in instanta a acesteia, echivaland practic incalcarea dreptului de mediu cu o contraventie oarecare de circulatie rutiera”, a afirmat Ionut Apostol, director de campanii la Greenpeace Romania.

In aceste conditii, angajamentele climatice si contributia Romaniei la limitarea cresterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius si tranzitia catre o economie cu zero emisii de carbon sunt obiective foarte indepartate, sustine Greenpeace.

Greenpeace Romania vrea ca, prin acest studiu, sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste impactul acestor termocentrale asupra sanatatii, asupra vietii comunitatilor afectate de activitatea termocentralelor si a minelor de carbune si asupra climei si mediului inconjurator.

“Este important sa subliniem ca reducerea emisiilor de poluanti in aer la nivelul legal - ceea ce in multe cazuri nu s-a intamplat - nu inseamna ca termocentralele pe carbune ajung sa nu mai aiba un impact asupra sanatatii si mediului; practic, incadrarea in normele de emisii nu inseamna ca nu exista poluare”, a adaugat directorul de campanii la Greenpeace Romania.

Greenpeace cere Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Gardei Nationale de Mediu sa suspende urgent activitatea grupurilor energetice ce nu au autorizatia integrata de mediu sau nu respecta normele de poluare.

De asemenea, organizatia ecologista considera ca Ministerul Mediului trebuie sa aduca imbunatatiri legislatiei ce reglementeaza emisiile industriale, pentru a asigura un grad ridicat de protectie a sanatatii umane si a factorilor de mediu.

Greenpeace intentioneaza sa initieze un dialog cu factorii de decizie care trebuie sa pregateasca pachetul de solutii pentru dezvoltare alternativa in zonele dependente de industria carbunelui, aflata in ultimul sau deceniu de functionare, “asigurand astfel dezvoltarea post-carbune a unor zone monoindustriale, cat si dezvoltarea unui sistem energetic romanesc orientat catre solutii nepoluante, de viitor”.

Sursa foto: TTstudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri