Proprietarii firmelor romanesti de textile care-si deruleaza afaceri in Marea Britanie nu pot aprecia modul in care vor fi afectati de iesirea acesteia din Uniunea Europeana. Dorel Simiz, care detine Pandora Prod, una dintre cele mai mari companii din industria de confectii, spune ca in momentul de fata poate estima care va fi impactul asupra afacerilor sale doar din privinta cursului de schimb. Desi lira sterlina s-a depreciat puternic pe pietele externe dupa rezultatele referendumului, acesta se asteapta ca moneda sa revina pe un trend ascendent in perioada urmatoare.

“Nu putem sa apreciem intr-totul modul in care vom fi afectati. Dar este prematur sa putem lua decizii pe termen mediu. Eu as astepta sa iesim din sfera asta emotionala si dupa aia sa vedem concret ce urmeaza sa se intample”, a declarat Dorel Simiz, pentru wall-street.ro.

Pandora Prod este una din primele zece companii de confectii din Romania, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 199 milioane lei (44 milioane euro), in crestere fata de anul anterior (35 milioane euro). Jumatate din productia Pandora Prod este exportata pe piata din Marea Britanie, insa doar 10% din business este contractat pe lire sterline, restul fiind in euro sau dolari.

“In momentul de fata, 10% din afacere are o expunere cu un risc mare, insa ma astept ca lira sa isi revina cat de cat pe un trend ascendent in curand. Nu cred ca se va deprecia foarte mult, Marea Britanie nu va permite asta”, a spus Dorel Simiz.

Proprietarul Pandora Prod a mai declarat ca nu crede in existenta taxelor vamale intre Marea Britanie si Uniunea Europeana si ca, cel mai probabil, intre cele doua va fi un acord de liber schimb, cum este si cu Turcia. “Daca intr-adevar vor exista, impactul va fi foarte mare. Insa nu cred ca se va ajunge la acest lucru si nici nu vreau sa-mi fac un scenariu neavand o baza concreta. Cred ca UE si Marea Britanie se vor aseza la o negociere pe termen lung”, a mai spus acesta.

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a fost estimata de producatorul vrancean, care a pastrat un singur contract in lire sterline, care reprezinta 10% din total, iar restul in euro. "Eu estimam ca anul acesta lira sterlina va fi sub presiune. Contractele in euro sunt cu companii solide, care au unitati si pe alte continente, nu doar in Anglia", a spus Simiz.

Pandora Prod este business-ul familiei Simiz, fondat in urma cu 15 ani. In prezent, compania are peste 800 de angajati si are o capacitate de productie de 80.000 de articole de imbracaminte pe luna. Jumatate din productia Pandora Prod este exportata in Marea Britanie. Printre retailerii pentru care companii produce se numara: Next, Marks and Spencer, Reiss, United colors of Benetton, Sisley, Max &Co, Comptoir de Cottoniers, Cop Copine. Hennes & Mauritz, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli sau Stella Mc Cartney.

Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana dupa ce 51,9% dintre locuitorii tarii au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% s-au declarat pentru ramanerea in Uniune. Lira sterlina a scazut semnificativ dupa anuntul primelor rezultate oficiale. In raport cu dolarul american, lira a pierdut 2,8% in mai putin de doua ore, nivelul GBP/USD scazand de la peste 1,5 inaintea inceperii numararii voturilor, la 1,458 dupa anunturile venite din Newcastle si Sunderland.

Sursa foto: Andor Bujdoso/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri