Nitramonia va fi privatizata pe doua module, primul format din Nitrocontrol si Nitroexplosives, iar cel de-al doilea din Nitrofertilizer, Nitrotrans si Nitroservice, anuntul de privatizare urmand a fi publicat in urmatoarele doua luni, potrivit lui Razvan Orasanu, seful AVAS.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a lansat la jumatatea lunii august un anunt preliminar pentru privatizarea Nitramonia Fagaras, in urma caruia cinci investitori au depus scrisori de interes pentru privatizarea societatii.

"Dupa reactia potentialilor investitori am decis ca platforma sa fie impartita in doua componente. Motivul consta in faptul ca exista un foarte mare interes pentru Nitroexplosives, iar cumpararea de catre un singur investitor a restului de platoforme ar fi fost foarte costisitoare din cauza costurilor ridicate pentru indeplinirea normelor europene in sectorul mediului", a declarat pentru NewsIn, Orasanu.

Cele cinci societati divizate in cadrul Nitramonia S.A sunt: Nitrofertilizer S.A, care produce ingrasaminte si produse din azot, Nitroexplosives S.A - producator de explozivi, Nitroservice S.A., cu activitate in constructii ingineresti, Nitrocontrol S.A (tratarea apelor uzate) si Nitrotrans S.A, care are ca obiect principal de activitate transporturile pe calea ferata.

Cei cinci potentiali investitori sunt INTERAGRO SA Bucuresti, Refract PROD SRL Fagaras, IMET HANDELSGESELLSCHAFT MBH Viena, Sojitz Australia, consortiul format din RAWMATIMPEX SARL si WAFARCOSARL Liban.

In privinta salariilor angajatilor de pe platforma din Fagaras, Orasanu a anuntat ca fiecare angajat a primit intre doua si cinci milioane lei, reprezentand lichidarea pe august si avansul pe luna septembrie. "Situatia platii salariilor difera de la o societate la alta. Din cate stiu eu, la Nitrotrans salariile sunt platite la zi, dar Banii pentru plata acestor salarii in suma totala de doua miliarde lei vechi au provenit din vanzarea de active, 900 milioane lei vechi din vanzarea unor site de platina si 1,1 milioane lei vechi din vanzarea altor active", a afirmat seful AVAS.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si