Controversatul om de afaceri Catalin Chelu i-a vandut asociatei sale, Doina Rimar, pachetul majoritar de actiuni al firmei de transmisie prin cablu, multumindu-se cu numai 8,56 la suta din titluri. Amendata de CNA de mai multe ori, cu licenta de emisie suspendata pe 5 ani de ANRC, Blue Telecom a fost acuzata ca foloseste \"mijloace neconcurentiale\". La sfarsitul anului trecut, societatea se situa pe locul IV in topul serviciilor de televiziune prin cablu, detinand aproximativ 6 la suta dintre abonati. Acum se afla pe locul III, dupa UPC-Astral si RCS&RDS

Omul de afaceri Catalin Chelu i-a vandut asociatei sale pachetul majoritar de actiuni al CCC Blue Telecom, multumindu-se cu numai 8,56 la suta din titluri. Societatea de retransmisie prin cablu a programelor TV a facut la un moment dat obiectul mai multor plangeri inaintate institutiilor abilitate sa cerceteze bunul mers al companiilor cu astfel de obiect de activitate, ajungand chiar sa se judece cu ANRC pentru ca i-a ridicat licenta pentru cinci ani din cauza unor restante.

Pachetul majoritar de actiuni al societatii de cablu CCC Blue Telecom SA, detinut de omul de afaceri Catalin Chelu, a ajuns la asociata sa - Doina Lilioara Rimar, in schimbul sumei de 219,192 milioane de lei (aproximativ 62 de milioane de euro). Astfel, Doina Rimar devine actionarul majoritar, controland 61,24 la suta din titluri, in timp ce lui Catalin Chelu ii revin doar 8,56 la suta dintre actiunile societatii. Alti actionari sunt firmele Zorder Big, cu 26,82%, si Galgros, cu 3,02%.

Anterior fuziunii dintre RCS si RDS, societatea CCC Blue se afla pe locul patru in topul serviciilor de televiziune prin cablu, detinand, la sfarsitul anului trecut, aproximativ 6 la suta dintre abonamentele la serviciile de retransmisie prin cablu a programelor audiovizuale.

La inceputul acestui an, patronul CCC Blue anuntase ca intentioneaza sa listeze actiunile sale la Bursa de Valori Bucuresti, prospectul preliminar fiind aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare in luna iulie. Omul de afaceri Catalin Chelu este actionar la cateva zeci de societati comerciale din Oltenia, Muntenia si Moldova, printre cele mai cunoscute numarandu-se Mecanica Rotes Targoviste, Vulturul Comarnic, Vitimas Tecuci si Portelanul Dorohoi, fiind printre cei mai mari proprietari de spatii comerciale din Galati. Chelu controleaza si o parte din actiunile SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia.

Cu o avere estimata la 65-70 milioane de dolari, Catalin Chelu este un important jucator pe piata de cablu din Romania, unde detine CCC Blue Telecom, Cony Sat, Mega Construct si Lidas Prod. CCC Blue Telecom a realizat in 2005 un profit de aproape 500.000 euro, la o cifra de afaceri de 6,74 milioane euro.

"Mijloace neconcurentiale"

CCC Blue Telecom a facut insa obiectul mai multor plangeri inaintate atat Parchetului de pe langa Judecatoria Moinesti, cat si Politiei municipale, Consiliului Concurentei, Presedintiei, ANAF, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, CNA si multor altor institutii abilitate sa cerceteze bunul mers al companiilor al caror obiect de activitate este legat de comunicatii sau sa ancheteze posibilele fapte penale savarsite in activitatea acestora.

Una dintre ele, inregistrata sub numarul 112/1.08.2006, face referire la faptul ca salariati ai CCC Blue Telecom si chiar "asociatul unic al societatii" dau telefoane prin care ameninta societatile concurente ca li se vor prelua firmele si angajatii "cu sau fara acordul vostru" - cum spun semnatarii, deteriorand sau furand echipamentele din reteaua CATV.

"Dincolo de mijloacele neconcurentiale pe care le foloseste in vederea construirii de retele de slaba calitate care nu respecta standardele tehnologice cerute de lege, societatea CCC Blue Telecom (fosta Cony Sat SA Galati) practica preturi de ruinare, vanzand sub costuri programele contractate spre retransmitere, pentru a acapara piata si a inlatura concurentii. Aceste practici ale firmei amintite incalca dispozitiile art. 6, lit. c si f din Legea 21/1996, ceea ce duce implicit la prejudicierea bugetului local prin neefectuarea varsamintelor", se arata in plangere, cu precizarea ca societatea functioneaza, in mai multe localitati, "fara a detine acorduri de retransmisie pentru canalele care sunt in grila", fiind somata si amendata in nenumarate randuri de catre Consiliul National al Audiovizualului (25 aprilie 2006 - 5.000 RON; 7 februarie 2006 - 5.000 RON; 19 iulie 2005 - 50.000 RON etc.), pentru incalcarea dispozitiilor art. 74, alin. 3 din Legea 504/2002 cu privire la retransmiterea in grila societatii de canale TV cu care nu aveau contracte sau acorduri de retransmitere.

Amendat de CAN

Catalin Chelu a fost obligat, de catre CNA, sa plateasca numeroase amenzi si pentru alte firme ale sale. Astfel, A.S.C. Cony Sat SA a fost sanctionata, la 27 septembrie 2005, cu suma de 5.000 RON, pentru retransmiterea fara aviz a nu mai putin de 16 programe, in localitatea valceana Babeni; cu 100 milioane lei in 26 mai 2005 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in localitatea Nehoiu, Buzau; 50 milioane lei in 16 decembrie 2003 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in localitatea Ghergheasa, judetul Buzau, alte 50 milioane in octombrie 2003, pentru retransmiterea ilegala a unor programe in Giurgiu si Targu Buzau; 150 milioane in 22 iulie 2003 pentru retransmiterea ilegala a unor programe in Braila etc. La fel a fost amendata si SC Lidas Prod SRL, despre care se spune ca ar apartine aceluiasi om de afaceri.

Astfel, prin decizia din 6 aprilie 2006, SC Lidas Prod SRL din localitatea Deva, judetul Hunedoara, a fost somata sa nu mai retransmita cele 13 programe care nu sunt inscrise in structura ofertei de servicii aprobata de CNA, dupa ce, anterior, la 16 martie 2004, Lidas Prod din Zimnicea fusese amendata cu 50 de milioane pentru transmiterea altor 8 programe pentru care nu avea aviz si al unuia cu continut pornografic...

Drept de difuzare retras pentru 5 ani

Conflicte au existat si cu Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor: la sfarsitul anului trecut, societatii CCC Blue Telecom SA i s-a retras, pentru neplata, pentru o perioada de cinci ani, dreptul de a mai furniza retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice.

In urma solicitarii noastre, conform Legii 544/2001, ANRC ne-a informat asupra motivelor luarii deciziei nr. 1372/2005. Redam partial informarea:
"Compania CONY SAT (actuala CCC Blue Telecom) a fost autorizata la ANRC si a primit dreptul de a furniza, incepand cu data de 16 ianuarie 2003, anumite tipuri de retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si retele si servicii private de comunicatii electronice. Ca urmare a calitatii astfel obtinute, compania avea obligatia de a plati, in fiecare an, un tarif de monitorizare.

De asemenea, conform Deciziei presedintelui ANRC nr. 1074/2004, compania mai avea si obligatia de a contribui la fondul de serviciu universal, fond realizat prin contributia fiecarui furnizor de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de telefonie destinate publicului, cu o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 3.000.000 euro.

Deoarece compania nu a achitat integral tariful de monitorizare pentru anul 2004 si contributia pentru fondul de serviciu universal, la data de 19 august 2005, ANRC a notificat aceasta companie cu privire la intentia retragerii dreptului de a mai furniza retele sau servicii de comunicatii electronice daca in termen de 30 de zile de la primirea notificarii nu achita debitele restante.

Intrucat compania nu a dat curs notificarii respective, in sensul ca nu a achitat debitele restante, la data de 14 octombrie 2005 companiei i s-a comunicat decizia prin care i se retragea dreptul de a mai furniza retele publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice (prin Decizia presedintelui ANRC nr. 1372/2005), nemaiavand, pentru o perioada de cinci ani, dreptul de a furniza serviciile pentru care se autorizase la ANRC in anul 2003.

Cony Sat a contestat in justitie decizia ANRC, solicitand anularea acesteia. Instanta de fond (Curtea de Apel Bucuresti) s-a pronuntat in favoarea companiei in ceea ce priveste cererea acesteia de anulare a deciziei. ANRC a facut recurs, procesul aflandu-se in acest moment in derulare inaintea Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in informarea remisa redactiei noastre.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si