Romanii au baut in 2015 mai multa bere decat in anii precedenti, consumul crescand de la 74 de litri la 80 de litri pe cap de locuitor. Astfel, Romania ocupa locul opt in Europa la acest capitol, conform datelor de la Asociatia Berarii Romaniei.

Secretarul general Asociatia Berarii Romaniei, Ciprian Dragos Sandu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca daca in 2013 si 2014 consumul de bere a scazut, in 2015 acesta inregistreaza o crestere, care plaseaza Romania pe locul opt la nivel european, conform News.ro

“Dupa doi ani de scadere, in 2013 si 2014, cand sectorul a inregistrat un regres de minus 10 la suta, minus 8,6 la suta, in 2015 am crescut cu 6,5 la suta, de la 14,9 la 15,8 milioane hectolitri. In ceea ce priveste consumul pe cap de locuitor, acesta a crescut de la 74 de litri la 80 de litri. Aceasta cifra plaseaza Romania intr-un top european pe locul opt, dupa state precum Cehia, care este lider detasat, Germania, Austria, state cu peste 100 de litri pe cap de locuitor”, a afirmat Ciprian Dragos Sandu.

Sandu a mentionat ca importurile de bere au scazut, in 2015, in timp ce exporturile au crescut.

“Importurile au scazut de la 0,45 la 0,35 milioane hectolitri, in timp ce exporturile au crescut de la 0,30 la 0,50 milioane hectolitri. Principalele destinatii de export ale berii produse in Romania sunt statele din zona Balcanica si state cu comunitate romaneasca numeroasa, precum Italia, de exemplu”, a mai declarat Ciprian Dragos Sandu.

In ceea ce priveste preferintele romanilor, 97 la suta din berea pe care o consuma este produsa in tara noastra, a mai spus Sandu.
De asemenea, el a mentionat ca sectorul de bere genereaza direct si indirect aproape 85.000 de locuri de munca in intreaga tara.
Asociatia Berarii Romaniei este formata din sase companii producatoare de bere, care furnizeaza peste 80 la suta din cantitatea de bere consumata in Romania. De asemenea, din asociatie fac parte si producatori de materii prime.

Sursa foto: Natalya Okorokova / shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Berea fara alcool si berea la sticla, tot mai preferate de romani