Micile afaceri romanesti se dezvolta pe bani proprii. Aproape 72% dintre patronii de intreprinderi mici si mijlocii (IMM) isi autofinanteaza activitatile economice, din cauza conditiilor de creditare foarte aspre, dar si a garantiilor pe care le considera nejustificat de mari, arata raportul de cercetare "Carta alba a IMM-urilor din Romania 2016".

Raportul arata ca principalele bariere in accesarea unor finantari bancare sunt pretul creditului sau dobanzile prea ridicate (44,4% dintre antreprenorii respondenti in cadrul studiului), lipsa garantiilor (29,1%), sunt necesare prea multe acte, ori este prea complicat in comparatie cu alte surse de finantare(19%). La toate acestea se adauga si lipsa certitidinii pivind situatia financiara a companiei (18,1%), potrivit News.ro.

Aceleasi date arata ca doar 22,6% din intreprinderi apeleaza la credite bancare, alte surse de finantare accesate fiind creditul furnizor (21,2%), leasingul (7,9%), imprumutirile de la institutii specializate (1,7%) sau fondurile nerambursabile (2,1%). Cei mai multi dintre patronii de IMM -uri din Romania care se bazeaza (mai ales) pe autofinantare au afaceri in servicii si comert, in timp ce creditul bancar este mai des accesat in zona de turism, potrivit datelor din raportul citat.

Principalele nevoi de finantare ale afacerilor mici si mijlocii sunt asigurarea sumelor necesare pentru stocuri si capital de lucru (36%), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea unor noi piete (29,7%) si investitiile imobiliare, in echipamente sau tehnologie (28,1%). Raportul mai spune ca birocratia reprezinta cea mai mare problema cu care se confrunta intreprinzatorii din Romania, 61,4% dintre respondentii sondajului realizat indicand ca se confrunta cu dificultati din cauza sistemului birocratic al statului.

Pe urmatoarele locuri in randul celor mai mari dificultati se numara fiscalitatea excesiva (pentru 54,7% dintre patronii de IMM -uri) coruptia (45,2%), controalele excesive (45%), concurenta neloiala (40,3%), scaderea cererii interne (36,3%) si angajarea si pregatirea personalului (26,4%). Pe regiuni, birocratia este cea mai mare problema in Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), unde 69,9% dintre intreprinzatori o indica ca fiind cea mai mare frana in dezvoltarea afacerilor.

La polul opus, doar 53% dintre intreprinzatorii din regiunea Nord-Est, care cuprinde sase judete din Moldova, considera birocratia o piedica in calea afacerilor. Fiscalitatea excesiva este resimtita mai puternic de catre intreprinzatorii din regiunea Bucuresti-Ilfov, unde 64,2% dintre respondenti s-au plans de nivelul prea ridicat al taxelor, si mai putin de catre cei din regiunea Sud-Est, in care 39,7% dintre patronii de IMM-uri o considera o problema serioasa.

De asemenea, cei mai afectati de coruptie sunt intreprinzatorii din regiunea Sud-Est (56,2%) si cei mai putin afectati sunt patronii de IMM -uri din regiunea Vest (30,8%). Raportul a fost realizat prin chestionarea a 1.096 de intreprinzatori din toate judetele tarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri