Orange, Vodafone si Telekom au fost amendati de catre Autoritatea Nationala pentru Administratie si Reglementare in Comunicatii cu 900.000 de lei in total pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio castigate in urma procedurii de selectie organizate in 2012, conform News.ro

  • Compania Vodafone a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 720.000 de lei.
  • Orange Romania a fost amendata cu 120.000 de lei
  • Telekom Romania a primit o amenda de 60.000 de lei.
"Cei trei furnizori de comunicatii electronice sanctionati vor trebui sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio", spun oficialii ANCOM.

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, autoritatea a impus operatorilor Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone, care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz), obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

"Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS - 57 de localitati rurale. Termenul pana la care operatorii aveau obligatia de a acoperi aceste localitati a fost 5 aprilie 2016", a anuntat luni ANCOM.

Autoritatea a desfasurat, din data de 6 aprilie, o campanie de verificare a modului in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in localitatile rurale precizate in licentele primite. In urma controalelor ANCOM, s-a constatat neindeplinirea de catre Vodafone Romania a obligatiilor de acoperire a 72 de localitati din cele care ii reveneau conform licentei obtinute.

In cazul Orange Romania, s-a constatat neindeplinirea obligatiilor in 12 localitati, in timp ce Telekom Romania Mobile Communications nu si-a indeplinit obligatia de acoperire a 6 localitati. In a doua jumatate a lui 2012, ANCOM a organizat procedura de selectie in urma careia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz si 2.600 MHz pentru furnizarea de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii mobile – voce si date, pana in anul 2029.

Licentele de utilizare a fercventelor radio, acordate in premiera printr-o procedura de selectie competitiva

Pentru prima data in Romania licentele de utilizare a frecventelor radio s-au acordat printr-o procedura de selectie competitiva. Pretul de pornire pentru taxa de licenta aferenta fiecarui bloc de frecvente din cele patru benzi a fost stabilita prin hotarare de Guvern, taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682,13 milioane euro.

In cadrul procedurii de selectie, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications si-a adjudecat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1.800 MHz si 2 blocuri in banda de 2.600 MHz (FDD), iar Orange Romania a obtinut 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1.800 MHz si 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD).

Operatorul RCS&RDS si-a adjudecat 1 bloc in banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a castigat 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 6 blocuri in banda de 1800 MHz si 1 bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD).

Toate licentele de utilizare a spectrului de frecvente obtinute in urma licitatiei sunt valabile in perioada 2014 – 2029. Licentele acordate prevedeau in sarcina operatorilor si obligatia de a acoperi cu prioritate un numar de 676 de localitati nedeservite de retele de comunicatii de banda larga, termenul limita pentru indeplinirea acestei obligatii fiind 5 aprilie 2016.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai importante declaratii ale managerilor IT&C din ultimele luni