Compania petroliera de stat a Kazakhstanului a demarat o procedura legala impotriva Romaniei dupa ce procurorii au pus sub sechestru rafinaria Petromidia, intrerupand planurile de vanzare a unor actiuni catre o companie Chineza.

Compania KazMunaiGas a trimis o notificare guvernului roman, ce reprezinta primul pas intr-un proces legal ce poate duce la arbitraj international, conform Financial Times.

Aceasta disputa este ultimul obstacol ce tine Kahakstanul sa isi finalizeze programul de privatizare, care a fost anuntat anul trecut cu sunete si trambite.

La sfarsitul lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. La cateva zile dupa, DIICOT-ul a numit KazMunaiGas ca parte in dosarul de privatizare din anul 2000 iar activele au fost inghetate.

”Romania se foloseste de KazMunayGas pentru a submina tranzactia si a renationaliza activele”, afirma avocatii companiei in scrisoarea adresata Guvernului.

Kazakhstanul nu este strain de disputele cu investitorii straini, iar KazMunayGas si-a majorat de mai multe participatiile la proiecte majore in urma presiunilor din partea guvernului kazah, noteaza FT. KazMunayGas respinge investigatia din Romania, subliniind ca a cumparat rafinaria in 2007, la cativa ani dupa ce a avut loc privatizarea Petromidia, cu acordul autoritatilor din Romania.


”Cazul nu are nicio legatura cu noi”, a afirmat Daniar Berlibaiev, director general adjunct al KMG.

El a aratat ca actiunea Romaniei a dus deja la amanarea acordului cu CEFC, termenul de finalizare fiind extins din octombrie la sfarsitul acestui an.

”In aceste conditii nu este posibila finalizarea acordului”, a spus Berlibaiev.

Problemele KMG in Romania arata si impactul scaderii preturilor petrolului, care obliga compania sa isi regandeasca planurile internationale.

KMG a cumparat Petromidia in 2007, sperand ca aceasta va face parte dintr-o retea mai larga de rafinarii care sa prelucreze petrolului provenit de la exploatarea Kasagan.

Noua ani mai tarziu, exploatarea Kasagan nu a devenit inca operationala, in timp ce KMG a investit circa 4 miliarde de dolari in activele din Romania care, in acordul cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari. KMG si CEFC s-au angajat in cadrul acordului la investitii de 3 miliarde de dolari, dar in prezent cauta mai degraba oportunitati in Georgia si Bulgaria, decat in Romania, a spus Azamat Zangulov, vicepresedinte la KMG International.

Investigatia DIICOT face parte dintr-o campanie larga impotriva coruptiei din Romania, in cadrul careia oficiali de rang inalt, inclusiv fostul premier Adrian Nastase, au fost condamnati la inchisoare, noteaza FT.

Procurorii au pus sub sechestru active ale KMG si participatii in valoare de 3 miliarde de lei (740 de milioane dolari), care reprezinta costul estimat suportat de stat din cauza activitatilor ilegale ale fostilor proprietari ai rafinariei, cu ajutorul unor oficiali romani.
KMG sustine in scrisoare ca valoarea activelor puse sub sechestru se ridica la 2,1 miliarde de dolari.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri