Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, a realizat, in prima parte a acestui an, un profit net de 142 milioane lei (31,5 milioane euro, mai mic cu 32,6% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile totale au scazut cu aproape 13%, la 648 milioane lei (144 milioane euro), fiind trase in jos de faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis diminuarea tarifelor de transport, potrivit raportului transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Comparativ, compania de stat a incheiat primele sase luni din 2015 cu un profit net de 210 milioane lei si venituri totale de 743 milioane lei.

“Rezultate in scadere fata de anul precedent, determinate in principal de tarife de transport diminuate si reponderate intre cele doua componente aplicate la productia livrata in retea respectiv la consumul extras din retea, pe fondul unui consum intern de energie electrica in crestere usoara si a productiei reduse determinate de scaderea exporturilor de energie electrica”, arata raportul companiei, conform NEws.ro.

De asemenea, EBITDA (profitul inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii) a inregistrat o scadere de 16,5% fata de perioada similara a lui 2015, la 343 milioane lei in primele sase luni din acest an, de la 410 milioane lei in primul semestru din 2015, “aceasta evolutie fiind cauzata in principal de diminuarea tarifelor medii aprobate de ANRE pentru serviciul de transport”, potrivit sursei citate.

La 30 iunie 2016, compania avea creante de incasat in suma de 202,9 milioane lei, reprezentate de facturile emise aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta.

Datoriile pe termen lung s-au ridicat la 1,07 miliarde lei si au inregistrat o scadere de 7,6% in perioada ianuarie – iunie 2016, in urma rambursarilor ratelor de principal ale imprumuturilor contractate. Datoriile pe termen scurt au inregistrat de asemenea o scadere de aproximativ 12% la 30 iunie 2016, pana la 914 milioane lei, scadere determinata in principal de reducerea datoriilor catre furnizorii de pe piata de energie electrica in urma inregistrarii compensarilor aferente bonusului necuvenit/ supracompensarii in cadrul schemei de sprijin.

Pentru anul 2015 a fost aprobat un dividend brut pe actiune in valoare de 2,65 lei, a carui plata a inceput din data de 28 iunie. Dividendul total repartizat este de 194 milioane lei.

Transelectrica, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 2,16 miliarde lei (481 milioane euro). Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,7% din actiuni.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri