Vagit Alekperov, presedintele Lukoil, a declarat ca extractia de petrol in Rusia, dar si in strainatate se va majora pana la trei milioane de barili pe zi, in timp ce productia de gaz va ajunge la 50 de milioane de metri cubi. Anul acesta, Lukoil intentioneaza sa produca 1,9 milioane de barili pe zi si 8,5 milioane de metri cubi de gaz. Rezultatele recente ale companiei sunt foarte apropiate de estimarile sale ambitioase. Totusi este pentru prima data cand Lukoil dezvaluie tintele pe care le-a estimat in noua sa strategia pe zece ani care va fi prezentata investitorilor, la New York, la sfarsitul acestei luni, conform NewsIn.

Compania ruseasca a spus ca va cheltui 100 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, incluzand 35 de miliarde pentru prelucrare. "Ne uitam la piata din Turcia, la zona mediteraneeana. Suntem foarte interesati de zona Marii Baltice", a spus Alekperov.

Surse citate de Reuters au declarat ca Lukoil a fost aleasa, in aceasta saptamana, cumparatoarea firmei KPC din Kuwait, care are o capacitate de rafinare de 80 de mii de barili pe zi la Roterdam si ca la finele lunii acesteia urmeaza sa fie semnat contractul. Alekperov a spus ca Lukoil analizeaza si alte rafinarii care sunt legate la conducta Druzhba care ajunge din Rusia pana in Europa Centrala. Potrivit presei, Lukoil ar putea prelua filiala ConocoPhilips din Cehia.

Lukoil are patru rafinarii in Rusia care pot procesa 750 mii de barili pe zi. in afara granitelor Rusiei, detine rafinaria de la Odessa din Ucraina, cea din Burgas din Bulgaria si de la Ploiesti din Romania cu o capacitate de rafinare de 200 mii de barili.