Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), companie de stat aflata in insolventa, a admis creante de 1,436 miliarde lei (322,3 milioane euro), din sumele totale de 2,28 miliarde lei solicitate de creditori, iar 82% din datorie, adica 1,17 miliarde lei (260 milioane euro) este catre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, conform tabelului preliminar al creantelor, transmis joi de catre administratorul judiciar al complexului, casa de insolventa GMC Craiova.

CEH a intrat in insolventa pentru a doua oara in 23 iunie, dupa ce Tribunalul Hunedoara a decis deschiderea procedurii in acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnat Casa de Insolventa GMC. Initial, complexul intrase in insolventa in ianuarie, dar Curtea de Apel Alba Iulia a decis, in 19 mai, anularea intrarii in insolventa, conform News.ro.

Pierderi de 1 milion de lei pe zi pentru Complexul Energetic Hunedoara

Creanta totala admisa, de 1,436 miliarde lei, a crescut cu circa 100 milioane lei intre 7 ianuarie, data primei intrari in insolventa, si 23 iunie, cand CEH a intrat a doua oara in insolventa. Astfel, pierderile in perioada respectiva au fost de circa un milion de lei pe zi.

Din totalul sumei admise, datoria catre Ministerul Finantelor este de 1,17 miliarde lei, reprezentat de trei entitati la masa credala.
Astfel, cea mai mare datorie, de 617 milioane lei, este catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Hunedoara, 533,3 milioane lei este catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, iar 20,9 milioane lei catre Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica.

Complexul mai are de platit circa 5,14 milioane lei catre Raiffeisen Bank, peste 450.000 lei catre CEC Bank si circa 332.000 lei catre BCR.
Alte entitati care au de recuperat sume importante sunt primaria orasului Vulcan, 2,1 milioane lei, Administratia Nationala Apele Romane cu 4,2 milioane lei, compania de stat Transelectrica, cu 5 milioane lei, si compania Transgaz, cu 1,8 milioane lei. In plus, CEH are de platit aproape 50 milioane lei catre Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului si 42,6 milioane lei catre CFR Marfa.

Cea mai mare diferenta intre suma solicitata si cea admisa este in cazul companiei de stat Hidroelectrica, abia iesita din insolventa, care are o datorie admisa de 3,5 milioane lei, desi solicitase plata unei datorii mult mai mari, de 653,4 milioane lei. O alta diferenta semnificativa este in cazul producatorului privat de carbune LCC, din Resita, care solicitase plata unei datorii de 113,7 milioane lei, dar i s-a admis o creanta de 2,8 milioane lei.

Compania in faliment Termoelectrica, reprezentata de lichidatorul Musat si Asociatii, are de incasat peste 38 milioane lei. Complexul are datorii si catre firma italiana de distributie de energie electrica, Enel, atat catre sucursala din Banat, 15,4 milioane lei, cat si catre Enel Energie, 2,7 milioane lei.

Pe lista figureaza si firma de constructii franceza care s-a ocupat de modernizarea centralei de la Paroseni, Constructions Industrielles de la Mediterranee - sucursala Bucuresti, cu 24,3 milioane lei. Catre angajati, CEH a admis creante salariale totale de peste 16 milioane lei, din totalul de 102,8 milioane lei solicitate.

”Direfenta este atat de mare aici pentru ca o parte din cei care au solicitat drepturi salariale erau deja inscrisi la masa credala, conform evidentei contabile”, au explicat, pentru News.ro, reprezentantii GMC.
I
n plus, pe lista apar trei sindicate, care cer, in total, 85 milioane lei. Dintre acestea, numai Sindicatul Noroc Bun a solicitat 81,9 milioane lei. Data limita pentru afisarea tabelului preliminar a creantelor a fost 24 august, iar cea pentru afisarea tabelului definitiv a creantelor este 16 septembrie, daca sunt rezolvate pana atunci toate contestatiile.

”Suma admisa pana in prezent este de aproape 1,436 miliarde lei, potrivit tabelului preliminar. iar creditorii pot incepe sa depuna contestatie incepand din 24 august, pana pe 16 septembrie”, au declarat, pentru News.ro, reprezentanti ai GMC.

Dupa afisarea tabelului final al creantelor, trebuie depus un plan de reorganizare al companiei, plan care poate fi facut de administratorul judiciar, de companie sau de creditori. Daca, in termen de 30 de zile, nu este depus acest plan, atunci va putea fi solicitata declansarea procedurii de faliment.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri