Mondex si Jolidon, producatori romani de ciorapi, respectiv lenjerie intima, sunt companiile din industria textila cu cele mai mari datorii la stat, de pana la patru milioane de euro, potrivit portalului juridic termene.ro.

Cel mai mare datornic la stat din industria textila este Mondex SA din Sibiu, companie care anul acesta a intrat in faliment, dupa aproape sapte ani de la pronuntarea insolventei. Firma este controlata de fratii Calin si Virgil Vircolacu, a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 10.000 euro ( 45.422 lei) si datorii la bugetul de stat de 3,7 milioane euro ( 16,39 milioane lei plus accesorii de 601.000 lei).

Fratii Vircolacu produc in continuare ciorapi sub brandul Mondex prin Mondex Productie, firma care a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape doua milioane de euro si 104 angajati. Totodata, cei doi detin o retea de peste 60 de magazine prin compania Mondex Retail, dar si distribuitorul Mondex Distributie. Principalul competitor al companiei Mondex pe piata de ciorapi este Ciserom.

Al doilea mare datornic al industriei textile este brandul de lenjerie intima Jolidon, cu datorii la bugetul de stat de 2,8 milioane euro (12,67 milioane lei plus accesorii de 9,9 milioane lei). Brandul infiintat in urma cu 23 de ani de omul de afaceri Gabriel Carlig a intrat in insolventa anul trecut, dupa ce acumulase datorii de aproape 60 de milioane euro.

Anul trecut, Jolidon a avut o cifra de afaceri de 10 milioane euro, in scadere cu peste 45% fata de anul anterior. Dupa anii 2000, Jolidon a devenit un brand recunoscut si la nivel international, produsele sale fiind exportate in Europa, SUA, Canada, Japonia, Africa de Sud, Liban si Israel.

Urmatoarele pozitii in topul celor mai mari zece datornici sunt ocupate de Areca Bucuresti, firma care exporta 95% din productia de haine in Marea Britanie, Italia, Olanda, Franta, Norvegia si Belgia, cu datorii de 1,5 milioane euro (6,7 milioane lei plus accesorii de 5,9 milioane lei) si de Kira Group, fabrica de confectii a omului de afaceri Samir Sprinceana. Aceasta este in faliment si are datorii de 1,2 milioane euro (5,3 milioane lei plus accesorii de 3,7 milioane lei).

Trade Tex Impex Iasi, cu datorii de 800.000 euro (3,7 milioane lei), Tricotaje Ineu SA, fabrica pe care Jolidon a achizitionat-o in 2007, cu datorii de 700.000 euro (3 milioane lei), Etiss Confexim din Ploiesti, care produce haine in sistem lohn pentru Marks & Spencer’s si Tesco, dar si River Island, Top Shop, ASOS, Debenhams, Dorothy Perkins, cu datorii de 700.000 euro (3,14 milioane lei) si Romanoexport Industry din Oradea cu datorii de 700.000 de euro (3 milioane lei) completeaza lista datornicilor din industria textila.

Sursa foto: aodaodaodaod/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri