Pretul petrolului este estimat sa ajunga la 87 dolari/baril in 2020, dupa care sa urce constant, cu o rata de 2,3% anual. Motivul ar fi cererea tot mai mare din partea unor tari din afara OPEC, astfel ca pentru 2050 se vechiculeaza un pret de 150 dolari/baril. Aceasta cerere ar urma sa fi sustinuta de cresterea numarului proprietarilor de masini economii emergente si din tari precum China sau India. De altfel, numarul proprietarilor privati de masini este preconizat sa se dubleze in 2030 fata de 2012.

In 2050, pretul barilul va atinge nivelul de 130 dolari, cu 15 dolari peste recordul stabilit in 2014.

Uniunea Europeana apreciaza ca intre 2030 si 2050 rata anuala de crestere a pretului petrolului va scadea la 0,7%, in special ca urmare a scaderii consumului mondial.

Aceasta reducere a consumului ar urma sa vina din investitiile in eficientizare, ponderea tot mai mare a biocombustibililor, cererea ridicata pentru autovechicule hibride, dar si inovatiile in materie de foraj petrolier.

Apoi, rezervele mondiale de petrol raportate la rata productiei vor scadea, iar zacamintele de unde se scoate acum petrol la preturi mai mici se vor epuiza. Deci, vor ramane depozitele de hidrocarburi cu costuri ridicate, astfel ca pretul final al barilul va fi mai mare.

De asemenea, rolul Organizatiei Mondiale a Producatorilor de Petrol (OPEC) in piata mondiala va fi tot mai mare.

Pretul petrolului Brent a scazut sub 30% de dolari pe baril la inceputul lui 2016 fara de recordul de 115 dolari atins in iulie 2014. La jumatatea lui 2016, pretul a urcat iar, pana la circa 50 dolari, nivel apropiat de cel atins la jumatatea lui 2015.

Explicatiile au fost cresterea redusa a PIB-ului mondial, investitiile accelerate in eficientizare derulate la nivel global si raspandirea energiilor regenerabile in multe tari, potrivit unui document al UE privind perspectivele pietelor de energie, transport si emisii de gaze cu efect de sera.

Mai mult, OPEC nu a reusit sa ajunga la o intelegere privind scaderea productiei. In ciuda tensiunilor din tari mari producatoare, mai ales Libia si Irak, productia si volumele exportate au fost mentinute.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri