GSP, proprietarul platformei sechestrate in apele teritoriale iraniene, a depus documentele necesare demararii unui proces international contra Iranului si autoritatilor iraniene ce au atacat platforma romaneasca in august 2006, potrivit presedintelui GSP, Gabriel Comanescu
"Am depus documentele la Curtea Internationala de la Haga si asteptam sa ne spuna daca putem incepe sau nu procesul impotriva Iranului si a autoritatilor iraniene care au comis abuzul asupra platformei romanesti Orizont, sechestrata in apele teritoriale iraniene", a declarat pentru NewsIn presedintele GSP. Potrivit presedintelui Grup Servicii Petroliere (GSP), "situatia de pe platforma Orizont nu s-a schimbat fata de luna august. Doi civili si trei militari iranieni se afla si in prezent pe platforma sechestrata in apele teritoriale iraniene".

Intrebat daca intr-un eventual proces va solicita plata unor daune materiale din partea Iranului pentru atacul asupra platformei, Comanescu a raspuns afirmativ, dar a refuzat sa ofere informatii suplimentare. Reprezentantul GSP a adaugat ca in perioada 21-22 decembrie, Curtea de arbitraj de la Paris ar trebui sa dea rezolutia finala in arbitrajul pe care compania romaneasca l-a cerut impotriva societatii Oriental Oil Company Dubai, cerand plata unor despagubiri de 17 milioane de dolari.

La finele lunii august, Gabriel Comanescu declara ca avocatii GSP analizeaza posibilitatea de a da in judecata statul Iranian la Tribunalul de la Haga "pentru interventia armata asupra platformei petroliere Orizont". Potrivit declaratiilor avocatului GSP, Liviu Runcan, acest lucru va fi pus in practica "daca vor exista suficiente probe".

Gabriel Comanescu adauga ca mentinerea in inactivitate a platformei Orizont in apele iraniene, inca din luna mai, produce "pagube incalculabile" companiei GSP. Reprezentantul GSP mai spunea ca, in cazul in care platforma Orizont va fi scufundata, consortiul de banci BCR si Anglo-Romanian Bank (care a creditat compania pentru achizitia a sase platforme anul trecut, de la Petrom), va putea incasa integral polita de asigurare.

Platforma romaneasca Orizont, la bordul careia se aflau 19 romani si sapte indieni, a fost atacata pe 22 august de forte militare iraniene si potrivit reprezentantilor companiei GSP in proprietatea careia se afla, asupra platformei s-au tras focuri de arma. Conflictul diplomatic dintre Romania si Iran s-a stins rapid, dupa ce presedintele Traian Basescu si omologul sau iranian au ajuns la concluzia comuna ca evenimentele de pe platforma reflecta, in fapt, un "conflict comercial".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri