Companiile din sectorul energetic au finalizat pregatirile pentru sezonul de iarna, valoarea totala preliminata a lucrarilor de reparatii executate fiind de 257,2 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotarare pentru aprobarea Programului de iarna pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta a Sistemului Electroenergetic National in perioada 15 noiembrie 2016 - 15 martie 2017. De asemenea, necesarul total de finantare a programului de iarna aferent acestei perioade, pentru achizitia de combustibili, se ridica la 2,32 miliarde lei, scrie News.ro.

Din suma totala pentru reparatiile efectuate, 195,4 milioane de lei a fost alocata de producatorii de energie electrica si termica in cogenerare controlati de Ministerul Energiei, la care se adauga OMV Petrom, in timp ce 61,8 milioane de lei de catre producatorii aflati sub administrarea consiliilor judetene si locale, potrivit proiectului.

"In cadrul lucrarilor de mentenanta preventiva si corectiva, programul de reparatii cuprinde un ansamblu de activitati tehnice si organizatorice ce se executa in instalatiile energetice si componentele acestora, aflate in exploatare, in vederea mentinerii si reabilitarii capacitatilor, pentru a-si indeplini functia pentru care au fost proiectate, prin inlocuirea elementelor defecte sau uzate", arata documentul.

Autorii proiectului spun ca programarea reparatiilor va putea suferi unele modificari in raport de cerinta Dispeceratului Energetic National privind acoperirea curbei de sarcina pe anumite perioade, precum si din cauza unor intarzieri ce pot aparea ca urmare a constatarii unor probleme suplimentare, cu ocazia demontarii instalatiilor.

"In acelasi timp, transportatorul si toti distribuitorii de energie electrica au obligatia de a lua masurile ce se impun pentru prevenirea avariilor, precum si remedierea acestora in cel mai scurt timp", arata proiectu de act normativ.

In ceea ce priveste suma necesara achizitiilor de combustibili, o suma de 1,886 miliarde lei este asigurata de producatorii de energie electrica si termica in cogenerare controlati de Ministerul Energiei si OMV Petrom, iar restul de 436,1 milioane lei de catre producatorii aflati in administrarea consiliilor judetene si locale.

Stocurile necesare care trebuie constituite pana la 15 noiembrie 2016, pentru buna desfasurare a activitatii odata cu inceperea sezonului rece, sunt de: 1 milion tone de lignit, 163.000 tone huila, 30.000 tone pacura, energie electrica echivalenta in lacuri de 1,6 milioane MWh, estimand totodata o cantitate de 25,5 milioane MWh gaze la finalul ciclului de inmagazinare 2016.

Programul de iarna in domeniul energetic are ca obiective principale evaluarea consumului de energie electrica si termica prin cogenerare al tarii in perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 pentru satisfacerea acestuia in conditii de calitate si siguranta in alimentare si functionare sigura si stabila a Sistemului Electroenergetic National, stabilirea resurselor energetice necesare, precum si evaluarea resurselor financiare aferente, spun autorii documentului.

Documentul a fost intocmit pe baza evolutiei consumului realizat in anii anteriori, a analizarii prognozelor realizate de Comisia Nationala de Prognoza si Dispecerul Energetic National, avandu-se in vedere dimensionarea corespunzatoare si, in acelasi timp, necesara a stocurilor de combustibili si a volumelor de apa in marile lacuri de acumulare, la data de 15 noiembrie 2016.

In ceea ce priveste energia electrica, pentru perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, Comisia Nationala de Prognoza a prevazut o crestere a consumului cu 5,9%, iar Dispecerul Energetic National a prevazut o crestere a acestuia cu o medie de 2,8%, fata de realizarile perioadei similare a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri