Actionarii companiei Rulmentul din Brasov au aprobat propunerea conducerii de a gaja o parte din active, in contul datoriei de 4 milioane dolari catre furnizorul sau Dapinia Trading Co. Ltd, a informat un comunicat transmis catre Bursa de Valori.

Adunarea Generala a Actionarilor Rulmentul, intrunita pe 10 octombrie, a aprobat ipotecarea unor cladiri aflate in proprietatea societatii, in valoare de 3,3 milioane euro (peste 4,1 milioane dolari) in favoarea furnizorului de otel Dapinia Trading Co. Ltd. In contractul de ipoteca va fi stipulata o clauza pentru neexecutarea garantiei pana la data semnarii contractului de privatizare, pana la divizarea sau lichidarea societatii.

Actionarii Rulmentul au decis sa amane aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs si a programul de investitii la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor, se mentioneaza in comunicatul companiei.

Rulmentul urmeaza sa fie lansata la privatizare pana la sfarsitul anului 2006. Singurul investitor care si-a exprimat intentia a cumpara uzina brasoveana este compania Shabum International din Israel. Datoriile Rulmentul catre buget, inclusiv majorari si penalitati, dar si catre partenerii comerciali se apropie de 200 milioane lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a inaintat propunerea de stergere a 50% din cuantumul datoriilor celor a patru societati care vor fi oferite la privatizare, printre care se numara si Rulmentul Brasov. Consiliul Concurentei urmeaza sa obtina si acceptul Comisiei Europene pentru stergerea datoriilor celor patru societati.

Rulmentul Brasov a inregistrat in primul semestru al anului 2006 o pierdere de 21,44 milioane lei, de peste trei ori mai mare decat pierderea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, de 6,36 milioane lei. In primul semestru al anului 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 61,38 milioane lei, cu 9,4% mai putin decat cifra de afaceri de 67,89 milioane lei realizata in primele sase luni ale anului 2005.

Actiunile companiei din Brasov se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti din aprilie 1998. Compania are un capital social de 32,91 milioane lei, principalul actionar fiind statul roman care controleaza 50,9% din actiunile companiei. Rulmentul are o capitalizare de 15,711 milioane lei. Actiunile Rulmentul au fost cotate la 0,1050 lei in sedinta din 6 octombrie.

In 1959 a fost infiintata Uzina Rulmentul Brasov prin transferul productiei de rulmenti din industria de autocamioane. In anul 1990 a devenit societate pe actiuni. Compania produce si comercializeaza rulmenti si ofera asistenta tehnica si service. Rulmentul SA produce aproximativ 1.000 tipodimensiuni de rulmenti in peste 2.600 variante constructive. Societatea a incheiat anul 2005 cu o pierdere de 29,42 milioane lei.