Cifra de afaceri a ALRO Slatina va creste la un miliard de euro dupa finalizarea fuziunii cu Alprom Slatina si Alum Tulcea, au declarat pentru NewsIn, surse din cadrul Marco Industries, actionarul majoritar al companiei.
Practic, dupa operarea fuziunii cu Alprom si mai departe cu Alum Tulcea, Grupul ALRO va deveni cel mai mare producator integrat de aluminiu din Europa de Est, cu afaceri de peste un miliard de euro, sustin oficialii Marco Industries.

Actionarii ALRO Slatina au semnat, joi, un protocol pentru preluarea in patrimoniu a activelor Alprom, in urma fuziunii prin absorbtie care a fost aprobata de adunarea generala a actionarilor pe 28 septembrie 2006.
ALRO va emite 8.981.163 actiuni noi la valoarea nominala de 0,5 lei. Actionarii Alprom vor primi actiuni la ALRO, la un raport de schimb de 3,619, potrivit proiectului de fuziune transmis Bursei de Valori Bucuresti, realizat in baza rezultatelor obtinute de cele doua companii la sfarsitul anului 2005.Actionarii Alprom vor fi inscrisi in registrul actionarilor ALRO si vor avea dreptul de a incasa dividende de la data la care fuziunea isi produce integral efectele.

Ca urmare a fuziunii, ALRO va prelua toate contractele in derulare de la Alprom. De asemenea, ALRO va face demersurile pentru radierea societatii Alprom de la Registrul Comertului. "Vor trece asupra societatii absorbante toate drepturile reale si de creanta, de proprietate intelectuala si industriala si intregul fond de comert al societatii absorbite", se arata in proiectul de fuziune dintre ALRO si Alprom. Sediul Alprom va deveni punct de lucru, activele urmand sa fie transferate in patrimoniul ALRO.

Activul net al celor doua societati, corectat la data de 31 decembrie 2005, care va fi luat in calcul dupa fuziune, este de 2,175 miliarde lei, din care 1,956 miliarde lei la ALRO si 218 milioane lei la Alprom. Prima de fuziune dintre cele doua societati a fost stabilita la 20,447 milioane lei.

Actionarii companiei ALRO au mai aprobat, in luna iulie 2006, fuziunea cu compania Alum Tulcea, ca parte din strategia de transformare a grupului intr-un producator integrat de aluminiu. Pentru punerea in practica a acestei strategii, ALRO a investit pana acum circa 27 milioane dolari, din care aproape 9 milioane dolari pentru pachetul majoritar de actiuni de la Alum Tulcea. in prezent, ALRO detine 98,21% din capitalul social al Alum, potrivit datelor comunicate la Rasdaq.

ALRO Slatina a fost privatizata in 2002 si a devenit parte a Marco Group, un conglomerat industrial si investitional international, concentrat pe pietele de electricitate, gaze naturale si aluminiu. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis, joi, sa incheie monitorizarea postprivatizare a companiei ALRO, in urma indeplinirii integrale a obligatiilor asumate de cumparatori, respectiv companiile Marco Acquisitions Ltd. din Marea Britanie, Marco International Inc. New York, Conef si Marco Industries BV Olanda.

Una dintre clauzele prevazute in contractul de privatizare s-a referit la realizarea unor investitii de portofoliu de 16,6 milioane dolari in societati din domeniul aluminiului, care a fost indeplinita prin preluarea Alprom Slatina si Alum Tulcea. De asemenea, cumparatorii au investit aproximatix 45 miliaone dolari la ALRO si au pastrat cei 3.742 salariati pe care ii avea societatea in momentul privatizarii pe durata de valabilitate a acordurilor sociale, pana la 15 august 2006.

ALRO a realizat o cifra de afaceri in primul semestru din 2006 de 1,127 miliarde lei (320 milioane euro) de 1,5 ori mai mare decat suma obtinuta in primele sase luni ale anului trecut, cand compania a anuntat o cifra de afaceri de 724,19 milioane lei. Profitul net al ALRO in primul semestru din 2006 a fost de 204,52 milioane lei (58,10 milioane euro), de opt ori mai mare decat profitul de 57,03 milioane lei realizat in perioada similara a anului trecut, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti.

Capitalul social al ALRO este in prezent de 352,397 milioane lei, impartit in 704.794.656 actiuni nominative cu valoare nominala de 0,5 lei. Actionarul principal al companiei este Marco Industries BV, cu 85,263% din actiunile companiei. Alti actionari semnificativi sunt Fondul Proprietatea, care detine 10,05%, si casa de comert Conef Bucuresti, cu 3,22%. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 115 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,64 miliarde lei. Actiunile ALRO Slatina se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, in categoria I. Titlurile ALRO au inregistrat, joi, o crestere cu 5%, pretul la inchidere fiind de 4,59 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a ALRO este de 3,235 miliarde lei, reprezentand 4% din capitalizarea BVB. De asemenea, ALRO este listata pe bursa de metale de la Londra si are o capitalizare de piata de peste 700 milioane dolari.

In primul trimestru al acestui an, Alprom Slatina a inregistrat o cifra de afaceri de 575,6 milioane lei si un profit net de 95,38 milioane lei, potrivit datelor din proiectul de fuziune. Capitalul social al Alprom inainte de fuziune este de 54,445 milioane lei, divizat in 21.778.010 actiuni cu valoarea nominala de 2,5 lei. Actionarii Alprom, inainte de fuziune, sunt ALRO, cu 88,605%, casa de comert Conef, cu 3,341%, Marco Acquisitions Ltd. cu 2,0788%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri