Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cer Guvernului abrogarea imediata a hotararii privind metodologia de calcul al preturilor medicamentelor.

Cele doua organizatii, ARPIM si APMGR, fac un apel catre prim-ministrul Dacian Ciolos de a interveni imediat pentru retragerea acestui act normativ. Organizatiile sustin ca noua metodologie este o varianta modificata a celei vechi, care va avea efecte negative majore asupra pacientilor si producatorilor deopotriva.

In cadrul unei dezbateri publice, reprezentatii industriei si ai pacientilor au avertizat reprezentantii Ministerului Sanatatii ca mii de medicamente ar ajunge sa aiba in Romania preturi sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce ar face ca aceste medicamente sa dispara de pe piata.

ARPIM si APMGR anunta ca ceea ce s-a prezentat ca o actiune de ieftinire a medicamentelor va duce la scumpirea in farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin pastrarea pretului de producator si cresterea cotelor de adaos de distributie si farmacie. Din totalul de 5.430 medicamente din catalogul national, vor fi cresteri de pret la peste 60% (3.536 medicamente), conform calculelor producatorilor. Astfel, pacientii vor plati mai multi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descarca catre producatori sub forma taxei clawback.

Cele mai afectate medicamente la care pretul creste si cu peste 100% dupa aplicarea hotararii Guvernului sunt: metoprololum, enalaprilum, diclofenacum, amoxicillinum, metamizolum natricum, ibuprofenum, furosemidum, carvedilolum, ranitidinum si alprazolamum.

Aceste doua organizatii considera "inacceptabila" ignorarea permanenta a pozitiei partenerilor sociali in elaborarea actelor normative si cer prim-ministrului Ciolos abrogarea hotararii de Guvern si reluarea imediata a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul a pretului medicamentelor.

Sursa foto: Sursa foto: funnyangel / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri