Ministrul Economiei, Codrut Seres, cedeaza in disputa cu Ministerul Justitiei legata de atribuirea catre salariatii Petrom a 8% din actiuni si accepta ca beneficiarii actiunilor sa fie salariatii din 14 decembrie 2004, momentul privatizarii, si nu cei din perioada 1997-2004, asa cum dorea initial.
"MEC va trimite pana luni Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni", a declarat agentiei NewsIn, ministrul Economiei, Codrut Seres. "Pentru a rezolva aceasta problema pe care o avem cu Ministerul Justitiei de atata timp ii vom trimite o adresa prin care propunem schimbarea proiectului de hotarare de Guvern, elaborat de MEC, in sensul ca aceia care aveau calitatea de salariati ai Petrom la 14 decembrie 2004 sa fie singurii care primesc actiuni din pachetul destinat angajatilor", a spus Seres.

La sfarsitul lui 2004, Petrom avea 50.010 angajati. Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul Ministerului Economiei care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom din pachetul destinat salariatilor de pana la 8% din capitalul social angajatii companiei din perioada 1997-2004. Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). CNCD a respins la sfarsitul lunii trecute propunerea MEC, motivand ca Ministerul Economiei "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii".

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai direct. La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV.

Vanzarea actiunilor Petrom doar catre salariatii din 2004 nemultumeste sindicatele

Propunerea MEC de a da dreptul doar salariatiilor Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, decembrie 2004, sa cumpere actiuni din pachetul de 8% il nemultumeste pe seful sindicatelor din Petrom, Liviu Luca.

"Nu pot sa spun ca este cea mai fericita alegere. Este clar ca salariatii Petromservice nu intra printre beneficiarii actiunilor", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom (FSLIP), Liviu Luca. Petrom a externalizat, in 2002, Petroserv, sucursala ce asigura serviciile de intretinere si reparatii. Activitatea Petroserv a fost preluata de Petromservice si cei 20.000 de angajati au devenit angajati ai noii societati.

Potrivit lui Luca, varianta cea mai buna de impartire a celor 8% era transferul actiunilor catre angajatii Petrom din momentul infiintarii companiei (1997) pana in prezent. seful sindicatelor din Petrom a mai spus ca asteapta sa apara hotararea de Guvern privind transferul pachetului de 8%, dupa care va lua o decizie daca da sau nu Guvernul in judecata dupa 1 ianuarie 2007.
Luca a adaugat ca in noua varianta propusa de Ministerul Economiei vor putea cumpara actiuni Petrom circa 50.100 de salariati.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, a cedat in disputa cu Ministerul Justitiei legata de atribuirea catre salariatii Petrom a 8% din actiuni si a acceptat ca beneficiarii actiunilor sa fie doar salariatii de la data de 14 decembrie 2004, momentul transefrului pachetului majoritar de actiuni al Petrom catre OMV si nu cei din perioada 1997-2004, asa cum dorea initial. "MEC va trimite pana luni Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni", a declarat, vineri, agentiei NewsIn, ministrul Economiei, Codrut Seres.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom (FSLIP), Liviu Luca, ameninta la inceputul lunii septembrie ca, dupa aderare, va da in judecata Executivul, daca proiectul de hotarare privind transferul a 8% din Petrom catre salariati nu iese in forma dorita de el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri