14 Octombrie 2006

Seres: Termoelectrica este sub administrare speciala

Termoelectrica este, incepand de joi, sub administrare speciala, nemaiputand fi executata silit si nemaiavand poprire pe conturi, masura fiind luata de MEC din cauza ca ANAF nu a deblocat la timp conturile companiei, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.

"Am dat ieri (joi, n.red.) ordin ca Termoelectrica sa intre sub administrare speciala, din cauza ca desi Guvernul a decis prin hotarare sa deblocheze conturile societatii, ANAF nu s-a sinchisit", a spus Seres. "Nu stiu cum sa numesc asta: inconstienta sau lipsa de capacitate de intelegere", a adaugat ministrul.

Potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului (MEC), administrarea speciala a fost impusa pe motiv ca Termoelectrica deruleaza mai multe programe de infiintare a unor societati mixte la cateva termocentrale, informeaza agentia NewsIn. "Daca nu avem conturile deblocate nu putem sa cumparam gaze naturale si pacura pentru perioada de iarna", a adaugat Seres. El a mai aratat ca l-a numit in functia de administrator special al Termoelectrica pe Marius Untescu, sef serviciu in cadrul Directiei de Politici Energetice din MEC.

La inceputul acestei saptamani, Consiliul Concurentei a autorizat ajutorul de stat in valoare de 3.358.996 mii lei, acordat Termoelectrica - societate de stat amenintata de faliment - "pentru realizarea in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general". MEC a notificat un ajutor de stat pentru Termoelectrica, de 3.687.619 mii lei, dar, potrivit comunicatului, Consiliul Concurentei a decis ca nivelul ajutorului de stat necesar compensarii costurilor aferente serviciilor publice de producere si furnizare a energiei termice si, respectiv electrice, se ridica la 3.358.996 mii lei (circa 1 miliard euro).

Guvernul a decis la finele lunii septembrie suspendarea pentru sase luni a executarii silite a Termoelectrica, proces demarat de Fisc din cauza datoriilor bugetare ale producatorului de energie electrica si termica. Fiscul a inceput procedura de executare silita a societatii, prin decontare bancara si a creantelor de la terti. Aceasta procedura duce la imposibilitatea efectuarii de plati catre furnizori. Potrivit Executivului, oprirea activitatii de productie a Termoelectrica, ca urmare a executarii silite, ar avea efecte grave in asigurarea energiei termice pentru populatie, pe perioada iernii.



Citeste si