Privatizarea companiei producatoare de medicamente Biofarm este contestata in justitie in acest moment, a explicat, pentru NewsIn, presedintele casei de consultanta financiara KTD Invest, Iulian Panait. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dat in judecata societatea Shapiro Bancorp LLC, a carui actual nume este International Pharmaceutical Group LLC Nevada. Shapiro Bancorp LLC a fost implicata in procesul de privatizare al companiei de produse farmaceutice. Compania, care preluase de la AVAS Biofarmul, vanduse un pachet important de actiuni Biofarm, astfel ca AVAS se afla in imposibilitatea de a reintra in posesia acelor actiuni prin anularea contractului de privatizare.

Pana cand justitia se va putea pronunta in acest proces, CNVM a decis sa opreasca de la tranzactionare 3,6 milioane de actiuni ale Biofarm, care fac obiectului litigiului, decizie respectata de BVB. Titlurile Biofarm sunt blocate din doua in doua saptamani de CNVM inca din 11 mai 2006.

Cele 3,6 milioane actiuni reprezinta 1% din titlurile Biofarm. Potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti din 27 februarie 2006, International Pharmaceutical Group este obligata sa plateasca daune de interese AVAS-ului. Astfel, compania ar trebui sa plateasca echivalentul in lei a 24,8 milioane dolari, pentru nerespectarea planului de investitii prevazut in perioada 1997-2001. De asemenea, Tribunalul doreste ca International Pharmaceutical Group LLC sa plateasca suma de 10 miliarde lei vechi, dividendele nete aferente anului 2000, incasate de fosta Shapiro Bancorp LLC.

Citeste si:

Compania a afisat un profit net pe primele sase luni de 7,53 milioane lei (2,8 milioane euro), in scadere usoara (0,75%) fata de aceeasi perioada a anului trecut si o cifra de afaceri de 29 milioane lei (8,17 milioane euro), cu 18,6% mai mare ca cea realizata in primul semestru din 2005. Actiunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti se tranzactioneaza la Bursa de Valori de la finele lunii noiembrie 2005. Anterior, Biofarm a fost listat pe Bursa Electronica Rasdaq din 19 noiembrie 1996 pana in preajma intrarii la tranzactionare la BVB.

Cele 3,6 milioane de atiuni Biofarm sunt supuse procesului de blocare la fiecare doua saptamani. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 11,7 milioane lei la o cifra de afaceri de 50,46 milioane lei. Compania are un capital social de 35,97 milioane lei si o capitalizare de 210,17 milioane lei.Biofarm, listata in categoria I a Bursei, are o capitalizare de 293,43 milioane lei, 0,4% din capitalizarea bursiera. in cursul zilei de vineri, titlurile Biofarm au inregistrat una din cele mai mari cresteri. Pretul actiunilor companiei producatoare de medicamente au crescut cu 6,84%, la 0,625 lei/actiune de la 0,585 lei/actiune.