Tinta unor atacuri permanente si neobosite, sistemul medical de urgenta din Romania nu pare sa se opreasca din evolutie. In ultimii ani, Departamentul de Situatii de Urgenta a evoluat semnificativ si exista in plan o serie de imbunatatiri. Mai mult decat atat, un proiect important pe lista de prioritati este si siguranta la metrou. Raed Arafat a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro ce planuri sunt in acest sens si la ce se lucreaza in prezent.

In ultima perioada, au fost infiintate centre de pregatire pentru asistenti, medici de ambulanta si unitatile de primiri urgente, dar si pentru pompieri si operatorii SMURD. “Noi acum am intrat pe cresterea capacitatii si modului de lucru a paramedicilor, adica ii pregatim in plus sa aiba niste competente suplimentare”, a precizat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

SMURD are in prezent in jur de 290 de echipaje pe tara, iar Ambulanta are aproximativ 800 de echipaje. Comparativ cu alte tari numarul echipajelor este sub necesar, dar este in crestere de la an la an. Din 2008 pana in 2016 observam o evolutie a gestionarii situatiilor de urgenta.

“A fost o perioada in care n-am reusit sa cumparam ambulante chiar daca am avut bani de la guvern. (…) Cu fiecare an crestem numarul echipajelor, dar asta depinde de finantare, resurse, de foarte multe aspecte. Comparand prezentul cu 2007, cand erau mult mai putine si mult mai putin eficiente, adica in 2007 inca foloseam Dacia Break din anii ’90 pentru ambulante, in 2008 le-am scos pe ultimile de la interventie”, a mentionat fondatorul SMURD.

Impreuna cu Ministerul Transporturilor, Raed Arafat vrea sa creasca nivelul de siguranta la metrou.

In cazul Metrorex, Regia Autonoma de Transport Bucuresti si calatori, au fost luate masuri si inca se mai fac controale. "iscutiile si controalele dese continua in ideea de a inlatura toate neregulile. Odata ce a fost aplicata o sanctiune, unitatea va fi verificata si va primi amenzi pana va fi totul in regula", spune secretarul de stat.

In urma unor discutii intre Ministerul Transporturilor si Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in care prioritatea a fost siguranta oamenilor la metrou, s-a constatat ca unele spatii comerciale din subteran care trebuie readaptate, cateva care au iesit peste limita contractului si au fost amendate, pentru ca erau piedici in calea accesului populatiei, in caz de evacuare.

“Noi am inceput sa schimbam legislatia inainte de Colectiv si am finalizat-o dupa Colectiv, deci asta a fost perioada in care s-a schimbat”, a mai spus Arafat.

Pompierii continua controalele si in cluburi, in urma cu doar cateva saptamani fiind inchise doua cluburi din Brasov. Unul dintre ele a fost gasit cu peste 400 de persoane cand numarul maxim era de 190, iar celalalt cu 160 de persoane cand limita era de 48. Cluburile au fost inchise pentru doua luni si au luat amenzi in jur de 30.000 de lei si respectiv 100.000 de lei, a precizat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

In ultimii ani, sistemul medical de urgenta a fost tinta unor atacuri permenente, care aveau ca punct de plecare momente punctuale, legate de gestionarea unor accidente sau tragedii, si continuau cu adevarate odisei mediatice in care se vorbeste despre incompetenta si lipsa de reactie. . Insa, chiar si asa, pompierii sau ambulanta sunt in continuare foarte sus in topul institutiilor in care romanii au cea mai mare incredere. Cat de indreptatite sunt aceste atacuri? Sunt doar subiecte de audienta sau se doreste destructurarea sistemului? Am vorbit despre aceste lucruri intr-un interviu deschis cu Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne si cel care coordoneaza serviciile de urgenta din Romania de peste 20 de ani.

Citeste in Wall-Street PRO ce solutie vede Raed Arafat pentru rezolvarea unor probleme majore ale sistemului sanitar din Romania.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri