Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte din lume, proprietar al brandurilor Zara si Massimo, s-a folosit de tehnici ”agresive” in perioada 2011-2014 pentru a evita plata a cel putin 585 de milioane de euro, potrivit parlamentarilor ecologisti din Parlamentul European, transmite Bloomberg.

In lipsa unei reforme a politicilor Uniunii Europene, ”multinationalele si consultantii lor fiscali, impreuna cu statele care opteaza sa se angajeze intr-o competitie fiscala distructiva vor continua sa evite eforturile de combatere a transferarii profiturilor si a eludarii fiscului”, se arata intr-un raport publicat joi in Parlament de catre grupul parlamentarilor ecologisti. Grupul spaniol a respins continutul raportului, afirmand ca ”se bazeaza pe premize gresite, care duc la concluzii eronate”, conform News.ro.

Inditex sustine ca respecta cu scrupulozitate reglementarile fiscale pe toate pietele unde opereaza. Inditex este cea mai recenta tinta a parlamentarilor Verzilor, ale caror rapoarte anterioare au adus in centrul atentiei maniera in care productorul de mobila Ikea a evitat sa plateasca taxe de cel putin 1 miliard de euro in state ale Uniunii Europene, pe parcursul a sase ani.

Grupul Inditex al miliardarului spaniol Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, a inregistrat anul trecut vanzari de 20,9 miliarde de euro, prin intermediul a 7.100 de magazine din 93 de tari. Zara este cel mai important brand al Inditex, generand doua treimi din vanzari. Raportul verzilor vine intr-o perioada in care UE investigheaza legalitatea acordurilor fiscale pe care companii internationale ca Amazon.com si Starbucks le-au incheiat cu guvernele unor state membre.

Comisia Europeana a anuntat in august o amenda de pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi impusa Apple, din cauza unui acord cu Irlanda pe care il considera ilegal. Potrivit raportului pulicat joi de parlamentarii ecologisti, Inditex s-a folosit de practici corporative agresive, in perioada 2011-2014, in special in Olanda, Irlanda si Elvetia.

Tehnicile respective sunt in prezent legale, dar ridica intrebari, daca Inditex plateste taxe acolo unde isi desfasoara activitatile. ”Operatiunile intre companiile grupului sunt verificare regulat de catre autoritatile fiscale”, se arata intr-un comunicat de joi al Inditex. Verzii au cerut raportarea obligatorie tara cu tara a principalelor date financiare, o baza comuna pentru impozitul pe profit consolidat si un nivel minim al impozitului pe profit la nivelul UE.

Ikea Group a raspuns in februarie ca a platit un impozit pe profit de circa 822 de milioane de euro la nivel global, care echivaleaza cu un nivel al impozitului pe profit de aproape 20%. La o audiere in Parlamentul European din luna martie, reprezentantii Ikea au sustinut ca respecta reglementarile fiscale internationale, punctul de vedere fiind similar cu cel al unor companii vizate de UE, cum sunt McDonald’s si Apple.

Sursa foto: Shutterstock/futureGalore

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri