Actionarul majoritar de la Dambovita Center, Plaza Centers, va lansa o oferta publica de actiuni la London Stock Exchange, prin care vrea sa atraga 179 milioane lire sterline (260 milioane euro) in special pentru afacerile din Europa de Est si India.
Plaza Centers, subsidiara a companiei israeliene Elbit Medical Imaging, va lansa o oferta publica, prin care va oferi 87,51 milioane de actiuni la un pret estimat intre 155 si 205 pence/actiune. Fondurile atrase de companie de la Bursa londoneza vor fi folosite pentru finantarea constructiei a patru sau cinci centre comerciale in Europa de Est si India, potrivit agentiei NewsIn.

Plaza Centers a cumparat saptamana trecuta, impreuna cu Elbit Medical Imaging, pachetul majoritar de 75% din Dambovita Center, compania care va dezvolta proiectul imobiliar Casa Radio din Romania. Actiunile Plaza Centers vor fi listate la London Stock Exchange pe 3 noiembrie 2006, potrivit Globes. Oficialii Elbit Medical Imaging au anuntat o valoare estimata de piata a companiei Plaza Centers de 580 milioane euro (730 milioane dolari). in cadrul ofertei publice, valoarea companiei Plaza Center a fost stabilita la 500 milioane euro (630 milioane dolari). Oferta publica Plaza Centers va fi derulata de banca de investitii UBS AG, Poalim Capital Markets Investment Bank Ltd. si Bridewell, potrivit anuntului remis Bursei londoneze de oficialii Elbit Medical Imaging.

Suma totala care va fi atrasa de Plaza Centers de la Bursa londoneza va fi folosita pentru constructia a patru-cinci centre comerciale pe an in Europa de Est si India, potrivit oficialilor Elbit Medical Imaging. Pana acum, Plaza Centers a construit si a vandut 21 de centre de afaceri.

Statul roman, care detine restul de 15% din actiunile Dambovita Center, a concesionat dreptul de utilizare a terenului, a constructiilor existente si a celor care vor fi ridicate pe o perioada de 49 de ani catre investitorii israelieni. O parte din fondurile atrase de Plaza Centers de pe piata bursiera londoneza vor fi orientate spre dezvoltarea complexului comercial Dambovita Center, care va avea o suprafata construita de 360.000 metri patrati.

Grupul israelian Europe Israel Ltd. controleaza 56% din actiunile Elbit Medical Imaging si este listat la Bursa din Tel Aviv. Aproape 80% din actiunile Europe Israel sunt detinute de Control Centers Ltd. Grupul israelian desfasoara afaceri in domeniul imobiliar, hotelier si al tehnolgiei de varf. Elbit Medical Imaging Ltd. este listat la bursa americana Nasdaq si la Bursa din Tel Aviv. Initial Elbit Medical Imaging a derulat pana in 1998 afaceri cu domeniul tehnologiilor bazate pe ultrasunete, pe care ulterior le-a vandut catre General Electric, cu un profit net estimat de 200 milioane dolari. in prezent Elbit Medical Imaging este implicata in dezvoltarea a peste 70 de noi centre comerciale si de distractii in Europa Centrala si de Est, in urmatorii cinci ani.

Dintre acestea, 18 centre sunt deja functionale, iar alte 12 se afla in diferite faze de dezvoltare si constructie. Profitul care va fi obtinut de companie din dezvoltarea noilor centre este estimat la 2,5 miliarde dolari, respectiv 250 milioane dolari pe an.

Proiectul Dambovita Center va fi dezvoltat in perioada 2006-2012, in trei etape si va cuprinde un hotel de trei stele cu 300 de camere, o galerie comerciala, spatii de birouri si rezidentiale, o parcare precum si o zona special amenajata pentru distractie. Oficialii Elbit Medical Imaging au mai anuntat ca vor sa construiasca doua complexe comerciale in Bucuresti si ulterior sa se extinda in orasele cu peste 100.000 de locuitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri