Proiectul de la Rosia Montana ridica serioase probleme de mediu, cu impact transfrontalier, dar si probleme de patrimoniu, a stabilit Comisia pentru administratie publica a Camerei Deputatilor, in urma unei vizite de lucru la fata locului.
Potrivit raportului Comisiei, prezentat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, deputatii au stabilit ca proiectul minier promovat de Rosia Montana Gold Corporation S.A. ridica serioase probleme de patrimoniu si de mediu, acestea din urma, si cu impact transfrontalier, ce trebuie elucidate prin studiul de impact asupra mediului.

In urma vizitei facute in zona, in perioada 10-12 octombrie, deputatii Comisiei au apreciat ca o alternativa la acest proiect ar fi dezvoltarea agroturismului, in conditiile in care in zona sunt numeroase vestigii si monumente istorice sau naturale, informeaza NewsIn. Cu toate acestea, deputatii au atras atentia ca o astfel de varianta presupune o sustinere financiara pe masura si implicarea autoritatilor statului in promovarea unui turism cultural in regiune.

Deputatii au constatat ca inchiderea minelor de la Zlatna si Baia de Aries a dus la scaderea potentialului economic al zonei, exodul tinerilor si imbatranirea populatiei, situatie intalnita si in comuna Rosia Montana, unde proiectul minier este, in prezent, singura investitie prognozata pentru urmatorii ani.

In urma discutiilor avute cu autoritatile locale, deputatii au aflat ca promovarea proiectului minier ar avea drept implicatii degradarea unor case considerate monumente istorice, ilegalitati in achizitionarea locuintelor, stramutarea de biserici si cimitire.In privinta proiectului minier, parerile autoritatilor sunt impartite, in conditiile in care totusi se recunoaste ca proiectul Rosia Montana Gold Corporation S.A. este considerat ca fiind unica sursa de existenta a zonei si a locuitorilor. Rosia Montana Gold Corporation doreste sa deschida o mina de exploatare a aurului, care va folosi cianura, in acest fel punandu-se in pericol apele din estul Ungariei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri