Pana la data aderarii la Uniunea Europeana, 2% din carburantii folositi in Romania trebuie sa fie bio, iar pana la sfarsitul anului 2010, ponderea trebuie sa fie de 5,75%, potrivit ultimului numar al buletinului de informare europeana al Guvernului, EU-RO Newsletter
Uniunea Europeana si-a propus ca 5,75% din cantitatea de carburanti consumata in 2010 in spatiul UE sa provina din culturile agricole utilizate pentru obtinerea de biocarburanti.

Potrivit buletinului de informare al Guvernului, in 2007 si in 2008 Romania va cunoaste un boom in productia de biodiesel, dupa ce sase capacitati de productie sunt programate sa intre in functiune in 2007 majoritatea in judetele din sudul Romaniei. Este vorba atat de sectii speciale de productie a biodieselului pe langa fabricile de ulei alimentar, cat si de facilitati de productie in cadrul rafinariilor petroliere. Productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 de mii de tone, obtinut in principal din floarea soarelui si din rapita.

Romania are o capacitate de furnizare de ulei vegetal din floarea soarelui, soia sau rapita, reprezentand materia prima, de 500-550 de mii de tone pe an, ceea ce se traduce in aceeasi cantitate de biodiesel, anual. Ministerul Agriculturii a inceput deja sa stimuleze culturile de plante din care se produce biodiselul.

Subventia pentru toamna 2006, de un leu pentru litrul de motorina folosit in agricultura s-a extins si la biodieselul folosit in agricultura. S-au acordat subventii pentru culturile de soia si de floarea soarelui de 500 de lei pentru fiecare hectar de soia traditionala si cate 800 de lei pentru hectarul de soia si floarea soarelui ecologice. Din 2007, va intra in functiune un nou sistem de sustinere financiara a culturilor bioenergetice atat plata europeana de 50 euro pentru un hectar, cat si subventia specifica pentru culturile de rapita si de floarea soarelui.

Jucatorii din piata se adapteaza rapid

Investitori romani si straini si-au exprimat deja interesul pentru a investi in acest sector. Este vorba despre firme mari ca Petrom, Rompetrol si Lukoil, sau SC Ulerom SA, Exapur, Autoelite SRL si Consortiul Martifer. Capacitatea cumulata de productie a instalatiilor in care se va investi este de 400 mii tone pe an de biodiesel si de 50 mii de tone pe an de bioetanol.

Potrivit Ministerului Economiei si Comertului, companiile Petrom, Rompetrol si Lukoil au prezentat deja o serie de propuneri pentru introducerea si promovarea consumului de biocarburanti pe piata romaneasca. Astfel, companiile propun introducerea treptata in consum a biocarburantilor in conformitate cu un calendar de crestere a productiei interne, facilitati fiscale pentru producatorii de biocarburanti si permisiunea de a produce mai multe tipuri de biocarburanti si neimpunerea unei proportii fixe de biocarburant in carburantul conventional.

Plantele din care poate fi produs biodiselul sunt rapita, floarea soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla de zahar si cerealele. Uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant. Datorita interesului mare pentru biocarburanti, dar si stimulentelor acordate, suprafata cultivata cu rapita in Romania a crescut in ultimii doi ani.

Daca in 2004 - 2005 s-a recoltat rapita de pe 85 de mii de hectare, in 2005 - 2006 recolta a fost culeasa de pe 105 mii de hectare, iar in 2010 se preconizeaza recoltarea de pe o suprafata de 500 de mii de hectare. Biocarburantii pot fi utilizati in forma pura sau in amestec la autovehiculele aflate in circulatie si pot fi distribuiti prin sistemul actual de distributie al carburantilor conventionali.

Pentru Romania biocarburantii reprezinta si o oportunitate economica. in afara de investitii, exista avantajul reducerii importurilor de carburanti. Utilizarea pe scara mai larga a biocarburantilor contribuie la indeplinirea angajamentelor de la Kyoto privind schimbarile climatice, datorita reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Romania s-a angajat, prin semnarea Protocolului de la Kyoto, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8% in perioada 2008-2012, raportat la nivelul inregistrat in 1989.

In prezent, UE produce 75% din cantitatea mondiala de biodiesel. Germania este lider al pietei in acest sector, cu peste 50% din productia de biodiesel a UE, adica 1,03 milioane tone in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri