Comerciantii de bunuri de larg consum considera ca apropiatele Sarbatori de iarna ar putea limita eventualele pierderi cauzate de introducerea normelor BNR pentru limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice.

Principala modificare pe care o aduce noua norma este extinderea restrictiilor de creditare, valabile pana acum doar pentru banci, si asupra institutiilor financiare nebancare (IFN). Astfel, suma totala ce trebuie platita lunar (incluzand rata lunara, dobanda aferenta, comisioane si alte costuri) de catre o persoana pentru creditele contractate va reprezenta maximum 40% din venitul lunar net al respectivei persoane si, dupa caz, al familiei acesteia.

Pe langa aceasta precizare, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) impune anumite limite pentru acordarea unui singur credit. in cazul in care o persoana doreste contractarea unui credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar nu trebuie sa depaseasca 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale. Pentru creditele de consum, aceasta limita este de 30%. Creditul de consum include si leasingul financiar.

Norma 20 (in fisierul atasat acestei stiri) mai prevede ca in calculul ratei lunare de platit de catre cel imprumutat se vor include toate costurile, nu numai dobanda, ci si comisioanele si orice alte cheltuieli aferente creditului.

Marile lanturi de vanzare de electrocasnice sau electronice si-au luat deja masuri pentru a evita o scadere brusca a vanzarilor. insa strategia este diferita in ceea ce priveste disparitia "creditului doar cu buletinul".

Astfel, retailerul de electrocasnice si produse IT&C Altex a anuntat ca, incepand cu 22 octombrie, retrage "creditul doar cu buletinul", insa iese pe piata cu credite de substitutie. "Am pregatit o serie de produse noi care, speram noi, vor compensa produsele de creditare care dispar, cum ar fi creditul pentru 12 luni fara costuri", a declarat pentru NewsIn, presedintele Altex, Dan Ostahie.

Surprizele comerciantilor dupa incetarea creditarii cu buletinul Pentru banca centrala, a ceste noi reglementari vor permite posibilitatea evaluarii reale a pietei IFN-urilor, dar vor duce si la crearea unui mediu de afaceri, stabil, coerent si transparent. Noile reglementari ale bancii centrale vor pune bazele cresterii pe baze sanatoase a creditarii si consolidarea stabilitatii financiare, a estimat seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si IFN-uri din BNR, Angela Dimonu.