Un numar de 1.000 de angajati vor fi disponibilizati la Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, in loc de 2.000 de salariati, cum prevedea planul initial de restructurare, a declarat, intr-un interviu acordat News.ro, ministrul Energiei, Toma Petcu, care a mentionat ca mai mult de jumatate sunt salariati in prag de pensionare. De asemenea, compania urmeaza sa isi cedeze toate activele neperformante, de exemplu bisericile si terenurile de fotbal pentru care plateste impozite.

Complexul Energetic Oltenia are in prezent aproximativ 14.000 de angajati. "Am analizat foarte bine acest plan de restructurare impreuna cu conducerea companiei atunci cand am venit la minister. Ni s-a parut putin exagerata disponibilizarea celor 2.000 de oameni asa cum a fost stabilit initial. Ar fi insemnat sa disponibilizam foarte multi oameni din zona de productie, acolo unde de fapt trebuie sa mentinem in continuare locurile de munca, mai ales ca sunt foarte multi specialisti si nupe care nu-i gasim foarte usor in acest domeniu”, a afirmat Petcu, pentru News.ro.

"Am stabilit ca cei 1.000 de oameni, asa cum am dat mandat sa se voteze in adunarea generala, sa fie in mod special oameni pensionabili, care sunt in pragul pensionarii si care oricum ar fi plecat", a completat el.

Din cei 1.000 de angajati care vor fi fi disponibilizati, 550 sunt in prag de pensionare. ”Pe de alta parte, am gasit foarte mult personal TESA, lucru care nu mi se pare normal intr-o companie specializata pe productie, astfel ca am cerut sa se faca disponibilizari si in acest sector”, a precizat Petcu.

Ministrul sustine ca directorul general al companiei de stat, Sorin Boza, s-a inteles cu sindicatele pe marginea acestui subiect. Ministrul Energiei considera ca CEO trebuie sa scape de toate activele neperformante, de exemplu de bisericile sau terenurile la care plateste impozite si taxe locale, dar care nu-i aduc niciun profit.

"O alta restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, si care nu a fost prevazuta in planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, si ma refer in primul rand la acele vetre de sat pe care le are in posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri. Am cerut ca toate aceste active care genereaza cheltuieli mari sa demareze discutii cu autoritatile locale, ca sa le cedeze”, a spus Petcu, in interviul acordat News.ro.

Complexul Energetic Oltenia va continua negocierile cu China Huadian Engineering pentru construirea unui grup de 500 MW pe lignit la Rovinari.

"Pentru noi, proiectul este foarte important. Este o investitie de 850 milioane euro, o investitie la care compania participa doar cu 24 de milioane de euro, iar partea chineza vine cu 250 milioane euro, in timp ce restul pana la 850 milioane euro vor proveni din credite bancare pe care le garanteaza partenerii chinezi", a mentionat Petcu.

Discutiile cu compania chineza au inceput din 2014. "Ne dorim sa finalizam aceste negocieri in acest an. Constructia ar putea demara probabil abia anul urmator", a spus ministrul.

De altfel, in a doua jumatate a lunii aprilie va avea loc la minister o intalnire cu partenerii chinezi. "Prin PNI, s-au aprobat doua proiecte pentru modernizarea Rovinari si Isalnita, de 61 milioane lei, respectiv 35 milioane lei, proiecte foarte importante pentru companie", a declarat Petcu.

Ministrul Energiei pregateste un set de masuri pentru ca producatorul de energie din Oltenia sa isi reduca pierderile. "Am reusit deschiderea de noi fronturi de lucru prin alocarea a 3,2 milioane euro de la bugetul statului pentru expropriere. Era nevoie de acest lucru inca din 2014-2015, atunci cand cei de la CEO au semnalat acest lucru", a spus Petcu.

Ministerul Energiei redacteaza in prezent proiectul de Hotarare de Guvern privind exproprierile, care ar urma sa fie aprobata cat mai repede, potrivit ministrului. De asemenea, ministerul intentioneaza sa majoreze capacitatea de exploatare din carierele de lignit ale CEO, in vederea maririi productiei.

"Daca nu am fi facut acest lucru, probabil compania ar fi ajuns in timp in imposibilitatea de a mai extrage carbune. Este prima masura pe care am reusit sa o adoptam si e foarte importanta", a mai spus Petcu.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Compania se afla de mai multi ani intr-o situatie financiara dificila, inregistrand pierderi de 961 milioane lei (213,5 milioane euro) in 2015.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri