Auditorul financiar KPMG atrage atentia ca Transelectrica si filialele sale nu indeplinesc mai multe conditii stipulate in sase contracte de credit si drept urmare ar putea fi obligate sa ramburseze anticipat imprumuturi in suma totala de 471,39 milioane de lei (133,4 milioane de euro)
Potrivit unui raport al KPMG, dat publicitatii luni, la data de 30 iunie 2006, exista situatii in care indicatorii financiari ai Transelectrica nu sunt in conformitate cu anumite clauze ale acordurilor de imprumut. "Daca aceste clauze sunt incalcate, institutiile de credit pot cere rambursarea imprumuturilor in avans", mentioneaza raportul auditorului.

Toate cele sase contracte de credite ale caror prevederi nu sunt respectate intocmai de transportatorul de electricitate au fost incheiate cu Banca Europeana de Investitii (BEI) - doua, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - doua si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - doua. La 30 iunie 2006, Transelectrica si filialele sale aveau de achitat credite pe termen lung in valoare totala de circa 815,76 milioane lei, in timp ce la 31 decembrie 2005 imprumuturile pe termen lung se cifrau la 782,69 milioane lei, informeaza NewsIn.

In raportul KPMG se mai arata ca Transelectrica ar trebui sa prezinte cele 471,39 milioane de lei ca datorii pe termen scurt. in acelasi timp insa, conducerea transportatorului de energie electrica a considerat ca nu este necesara trecerea acestora la datorii pe termen scurt, motivand ca situatiile de neconformare la clauzele acordurilor de imprumut nu sunt semnificative.

Conducerea Transelectrica sustine ca are capacitatea si intentia de a rambursa sumele datorate si ca bancile respective desi au fost informate anual despre nerespectarea anumitor clauze financiare ale acordurilor, nu au luat niciun fel de masuri. Reprezentantii Transelectrica au mai aratat ca toate imprumuturile in cauza au fost garantate de statul roman.

Transelectrica este actionar cu 100% din actiuni la companiile SMART SA, Teletrans SA, Icemenerg SA, Formenerg SA, Icemenerg Service SA si tot cu 100% la bursa de energie OPCOM SA.Potrivit standardelor internationale, profitul obtinut de Transelectrica in primele sase luni ale anului este de 154 milioane lei (peste 43 milioane euro). Veniturile din exploatare s-au cifrat la1,14 miliarde lei (324,3 mil. euro), mai mari cu 88%, potrivit rezultatelor consolidate conform standardelor internationale. in aceste cifre sunt incluse si date financiare ale filialelor Transelectrica - Opcom, Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg Service.

In luna august, compania Transelectrica a afisat profitul obtinut in primele sase luni, de 109,9 milioane lei (31,1 milioane euro), cu 25,2% mai mare decat profitul obtiunut in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 60%, de la 705,6 milioane lei obtinute in primul semestru al anului 2005, pana la 1,12 miliarde lei (317 milioane euro) in primele sase luni ale anului in curs.

La sfarsitul anului 2005, profitul companiei a fost de 82,37 milioane lei (23,3 milioane euro), la o cifra de afaceri de 1,71 miliarde lei (484 milioane euro).

Actiunile companiei Transelectrica se tranzactionate incepand din 29 august, compania fiind listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Capitalul social al companiei este aproximativ 732,97 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,29 milioane de actiuni. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea. Capitalizarea compania este de 1,72 miliarde lei, ultima tranzactie fiind efectuata la pretul de 23,6 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri