Conform aceluiasi raport, perioada lunga de aprobare a studiilor clinice a determinat scaderea numarului studiilor clinice in Romania de la 254 studii clinice aprobate in anul 2011 la doar 184 de aprobari oferite in anul 2016.

"Pacientii romani au nevoie de solutii pentru a fi tratati cu medicamente de ultima generatie, in contextul in care, pentru multi dintre ei, acest tip de tratamente reprezinta ultima sau singura lor sansa de a mai lupta cu boala. Studiile clinice reprezinta o astfel de solutie pentru toate tarile cu un sistem de sanatate dezvoltat, care ar putea fi luate drept exemplu. Un pacient inrolat intr-un studiu clinic primeste un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat in permanenta si beneficiaza, per ansamblu, de o ingrijire medicala apropiata de standardele europene. Pentru comunitatea medicala studiile clinice inseamna acces la tehnologii avansate si informatii de ultima ora. Pentru sistemul de sanatate inseamna fonduri mai mari pentru spitalele publice si costuri mai mici cu analizele si tratamentele pacientilor si totodata economii indirecte intrucat pacientii se recupereaza mai repede si se pot reintegra mai usor in societate. Iar pentru bugetul statului, industria studiilor clinice contribuie cu milioane de euro anual. Decidentii din sanatate pot sa ia in considerare toate aceste avantaje si sa deblocheze procedurile de aprobare a studiilor clinice”, a declarat Radu Rasinar, presedintele ARPIM.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont