Tribunalul Municipiului Bucuresti a amanat miercuri discutarea dosarului Hidroelectrica in care directorul Traian Oprea si patru dintre subalternii sai sunt acuzati de abuz in serviciu si fals intelectual, un caz in care prejudiciul adus statului a fost calculat la peste 1,5 milioane euro potrivit NewsIn. Procesul s-a amanat, pentru a doua oara, deoarece unul dintre inculpati, Vasile Croitoru, este bolnav si nu s-a putut prezenta in fata instantei. Amanarea dosarului a fost solicitata si pentru ca doi dintre acuzati sa-si angajeze aparator.

in dosarul Hidroelectrica sunt inculpati cinci angajati ai acestei societati. Trei dintre ei sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata: directorul general Traian Oprea, directorul adjunct al Directiei marketing, privatizare si afaceri internationale - Asan George Lavinius, seful serviciului contracte si achizitii interne - Ioan Trif, iar ceilalti doi, Popescu Dan - economist principal specialist in cadrul Serviciului contracte si achizitii Interne, Ioana Dudas - statistician principal din cadrul aceluiasi serviciu, sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals intelectual.

De asemenea, au fost trimisi in judecata si urmatorii inculpati interlopii de la care societatea Hidroelectrica a cumparat aparatura Siemens contrafacuta si supraevaluata: Vasile Croitoru (inculpat in dosarul Electrica Banat si in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov) - pentru savarsirea infractiunilor de concurenta neloiala, contrafacere sau folosire fara drept a unei marci, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la fals intelectual, complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni; Costel Croitoru (inculpat in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov) - pentru savarsirea infractiunilor de contrafacere sau folosire fara drept a unei marci, concurenta neloiala, fals intelectual, evaziune fiscala, asociere pentru savarsirea de infractiuni; Anghel Hondar si Gheorghe Bitu - (inculpat in dosarul SISE Transilvania Sud Brasov) - pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals intelectual, evaziune fiscala, asociere pentru savarsirea de infractiuni; Mitica Brasoveanu - pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, spalare de bani, asocierea pentru savarsirea de infractiuni; Ana Daniela Nistor - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Directorul general al societatii Hidroelectrica, Oprea Traian, impreuna cu ceilalti patru reprezentanti ai societatii - Asan George Lavinius, Trif Ioan, Popescu Dan si Dudas Ioana, sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au avizat, aprobat si initiat cumpararea de aparatura electrica iesita din uz si inregistrata in mod fals ca fiind marca Siemens sau Schneider. Piesele respective au fost achizitionate la suprapret de la firmele ENOL Group SA si CFR SSVM Bucuresti (fara nicio legatura cu societatile de transport pe calea ferata).

Aparatura a fost cumparata la preturi de 30 - 40 de ori mai mari decat cele practicate de firmele ale caror produse le-au contrafacut. Prejudiciul total pe care procurorii DNA l-au calculat ca fiind adus societatii Hidroelectrica, prin efectuarea celor doua achizitii publice, se ridica la aproape 72 de miliarde de lei vechi, adica aproximativ 1,8 milioane de euro.

Vasile Croitoru mai este judecat in dosarele Electrica Banat si Electrica Brasov, doua afaceri construite pe o schema similara, cu piese contrafacute si supraevaluate vandute unor societati de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri