Actiunile A&D Pharma au intrat miercuri la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei din Londra (London Stock Exchange), cu simbolul ADPH. Cele 60 de milioane de actiuni ale companiei sunt listate sub forma a zece milioane de Certificate Globale de Depozit, detinute de Sograno B.V., principalul actionar al companiei A&D Pharma.

"Oferta publica initiala si listarea la Bursa din Londra au trezit interesul a numerosi investitori din intreaga Europa si sunt menite sa imbunatateasca imaginea companiei, sa ne pozitioneze in acelasi grup cu societatile internationale comparabile si sa ne permita accesul pe pietele financiare internationale", a declarat Dragos Dinu, presedintele A&D Pharma, prezent la inceperea tranzactiilor cu actiunile companiei in ringul bursei londoneze, informeaza NewsIn.

Pretul stabilit pentru listare este de 2 euro pentru o actiune (12 euro pentru un Certificat Global de Depozit), ceea ce implica o capitalizare a companiei A&D Pharma de 400 milioane euro la inceputul listarii. La inceputul tranzactiilor cu titlurile A&D Pharma pe Bursa de la Londra, analistii de la Wood Company se asteaptau la o valoare de piata a companiei situata intre 350 si 450 milioane euro.

Certificatele Globale de Depozit emise de A&D Pharma au fost tranzactionate din 19 octombrie 2006, cu patru zile inainte de listarea la Bursa din Londra. Pe 24 octombrie, A&D Pharma a primit aprobarile necesare pentru acceptarea Certificatelor Globale de Depozit pe lista oficiala a Autoritatii de Listare din Marea Britanie si inceperea tranzactiilor la bursa londoneza.

Actionarul majoritar al companiei de farmaceutice, Sograno B.V., a acceptat o optiune de supraalocare de pana la 9 milioane de actiuni ordinare, sub forma a 1,5 milioane de Certificate Globale de Depozit, numai in favoarea managerului ofertei ING Bank N.V., sucursala Londra. Optiunea este valabila pentru 30 de zile, incepand din 19 octombrie, oferta crescand la 138 milioane euro sau 34,5% din capitalul societatii. Valoarea ofertei publice initiale a fost de 120 milioane euro, inainte de executarea optiunii de supraalocare, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din capitalul social al A&D Pharma.

A&D Pharma este o societate olandeza de tip holding, care detine cea mai mare retea farmaceutica integrata de distributie si retail din Romania.Fondat in 1994, grupul cuprinde liderul in distributia de produse farmaceutice „Mediplus", si cea mai mare retea nationala de farmacii „Sensiblu". Cifra de afaceri consolidata a grupului s-a ridicat la 247,3 milioane euro in 2005. Vanzarile totale ale grupului au depasit 147,9 milioane euro pe primele sase luni din 2006. Vanzarile Grupului au crescut cu o rata anuala compusa (CAGR) de 61% intre 2003 si 2005.