Andreea Zoescu este senior manager in cadrul Deloitte Romania.

Aproape jumatate dintre respondentii de anul acesta se asteapta la o reducere a ratei somajului in Romania, dar in acelasi timp sunt ingrijorati de lipsa personalului calificat de pe piata muncii din Romania. Altfel spus, forta de munca va creste cantitativ, dar nu si calitativ.

Daca anul trecut doar 12% dintre directorii financiari romani constatau acest factor de risc, anul acesta procentul lor e de aproape patru ori mai mare – 43,5% dintre directorii financiari au pus pe primul loc lipsa personalului calificat intr-un clasament al factorilor cu un potential risc asupra afacerilor locale. Lipsa angajatilor calificati prezinta un risc mai mare pentru business decat presiunea asupra preturilor (39%), instabilitatea legislatiei fiscale si economice (34%) sau cresterea costurilor unei afaceri (32%).

Angajatii calificati nu sunt doar din ce in ce greu de gasit, ci vin la pachet cu costuri tot mai mari. In Europa Centrala, 82% dintre directorii financiari se asteapta la un cost mai ridicat cu proprii angajati in anul care urmeaza, industriile cele mai afectate fiind serviciile profesionale, tehnologie, media, telecomunicatii si industria bunurilor de larg consum. Comparativ, 66% dintre directorii financiari din regiune se asteapta la o crestere a costurilor de productie, astfel ca forta de munca devine cel mai costisitor (dar si cel mai valoros) activ al unei companii.