Achizitia activelor SAB Miller, in valoare de 700 milioane dolari, a fost cea mai mare tranzactie care a avut loc in Romania anul trecut, conform EY Romania. Pe locul doi se situeaza achizitia KMG International, in valoare de 680 milioane dolari, iar pe trei - achizitia lantului de magazine Profi (564 milioane dolari). Astfel, primele trei au avut o valoare cumulata de 1,94 miliarde dolari, 55% din valoarea totala, potrivit News.ro.

Potrivit specialistilor EY Romania, in 2017 e posibil ca sectorul financiar sa faca primele tranzactii semnificative cu bancile grecesti. In rest, activitatea de M&A (fuziuni si achizitii) va fi similara cu cea de anul trecut, iar sectorul bunurilor de consum isi va continua dezvoltarea si va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale.

”In 2017, in afara de sectorul bancar, continua sa fie active domeniile unde s-a observat tendinta consolidarilor si in 2016. In investitiile imobiliare, interesul se indreapta cu precadere catre centre comerciale si birouri, prin fodurile de investitii imobiliare prezente in piata (NEPI, Globalworth si GTC/Lonestar), dar exista si semne de reviriment timid pe zona rezidentiala. Serviciile medicale vor fi active datorita celor doi jucatori privati (Medlife si Regina Maria), care vor continua cresterea afacerilor si prin achizitii. In sectorul retail, este de asteptat ca achizitia Profi de catre Mid Europa Partners sa genereze consolidari in sector”, se arata in raport.

In 2016, valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a fost 3,54 miliarde dolari, in scadere cu 3% fata de 2015, iar numarul tranzactiilor a fost 113, in scadere cu 8% fata de 2015. In schimb, s-a inregistrat o crestere a tranzactiilor interne, cumuland 41% din numarul total, fata de 35% in 2015. Valoarea medie a tranzactiilor de sub 100 milioane dolari a fost 24 milioane dolari.