Electrica a inregistrat in primele trei luni ale anului venituri operationale de 1,44 miliarde lei, in scadere cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Compania a distribuit in primele trei luni 4,6 TWh de energie electrica, in crestere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori, scrie News.ro.

“Asa cum s-a semnalat public inca din luna ianuarie, conditiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrica si, in acelasi timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei si au determinat dezechilibre majore in piata de energie la inceputul acestui an. Aceste dezechilibre au influentat, cum era de asteptat, costurile cu achizitia de energie si, implicit, rezultatele financiare inregistrate in primele trei luni din 2017”, a declarat directorul general al Electrica, Catalin Stancu, citat in raportul trimestrial al companiei.

Nivelurile record atinse de preturile energiei electrice tranzactionate pe pietele centralizate, precum si numeroasele notificari de denuntare a contractelor de furnizare incheiate prin platformele centralizate, pe fondul absentei unor mecanisme adecvate de reglare a pietei, au afectat atat operatorii de distributie, cat si furnizorii de ultima instanta, a argumentat compania.

”In mod responsabil, in toata aceasta perioada dificila, ne-am respectat angajamentele si am luat toate masurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici si a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumandu-ne costurile mai mari cu achizitia energiei. Consideram insa ca sunt necesare mecanisme clare si eficiente de prevenire a unor potentiale situatii similare, astfel incat sa fie asigurata protejarea atat a consumatorului final, cat si a companiilor ce activeaza in mediul reglementat”, a mai spus seful Electrica.

Sursa foto: chuyuss / Shutterstock