GlaxoSmithKline (GSK), una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, are o strategie de responsabilitate sociala corporativa pe termen lung in Romania. GSK Romania a realizat investitii in comunitatile din Romania, in valoare de peste 373.000 de euro, potrivit celor mai recente date centralizate in raportul de CSR al companiei din anul 2014 - 2015. Dana Constantinescu, director corporate affairs si comunicare GSK Romania, a relatat intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt proiectele CSR ale companiei si ce investitii necesita acestea.

GSK Romania a realizat investitii in comunitatile din Romania, in valoare de peste 373.000 de euro, potrivit celor mai recente date centralizate in raportul de CSR al companiei din anul 2014 - 2015. Datele aferente anului fiscal 2016 inca nu sunt disponibile, insa in 2015, GSK Romania a avut o cifra de afaceri de peste 499 milioane de lei.

GSK Romania are o strategie de responsabilitate sociala corporativa pe termen lung, care este structurata pe 4 arii strategice, desprinse din misiunea generala a companiei de a contribui la cresterea sperantei de viata a romanilor si de a fi un partener constant al comunitatilor locale.

Prima arie este Sanatate pentru toti si cuprinde programe care urmaresc sa contribuie la rezolvarea provocarilor din domeniul sanatatii din Romania.

"Romania inca se afla in urma multor tari europene in ce priveste majoritatea indicatorilor de sanatate, avand in continuare cea mai mica speranta de viata din UE si una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantila. De aceea, dezvoltam programe de sanatate si de educatie in sanatate concepute pe termen lung care sa aduca un impact benefic in domenii critice, precum mortalitatea infantila, sustinerea comunitatilor izolate, sprijin in dezvoltarea ingrijirii paliative si investitii in stoparea exodului medicilor", a precizat Dana Constantinescu, director corporate affairs si comunicare GSK Romania.

Pentru perioada 2015 - aprilie 2018, GSK a oferit un grant in valoare de 150.000 de euro organizatiei OvidiuRo, care a facut posibila continuarea componentei de sanatate a programului “Fiecare copil in gradinita” in 43 de comunitati sarace din Romania. Sate in care multi copii sau adulti nu au fost niciodata la doctor, care nu si-au facut niciodata analizele. Datorita acestui program, copiii din familiile defavorizate au acum acces la controale medicale de rutina si servicii medicale, pentru o mai buna stare de sanatate.

"O alta arie este Planeta Noastra, in care am grupat proiectele care contribuie la protejarea mediului inconjurator. Un obiectiv important in activitatea noastra este sa reducem impactul pe care operatiunile si produsele noastre il au asupra mediului. Unul dintre programele cu impact semnificativ este lansarea primei infrastructuri nationale de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienti. Scopul este de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator", a spus Dana Constantinescu.

Prin programul Colectam Inhalatoare, GSK Romania devine singura companie farmaceutica ce ofera o infrastructura de colectare a deseurilor medicale de la pacienti. La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.

Proiectul are ca scop educarea si informarea pacientilor cu privire la utilizarea inhalatoarelor si colectarea responsabila a deseurilor medicale. Aducand inhalatoarele in punctele de colectare din farmaciile incluse in program, Sensiblu, Ropharma si Richter, pacientii pot reduce impactul asupra mediului si contribui la crearea unui mediu curat, in scopul protejarii sanatatii populatiei. Pe termen lung, obiectivul GSK este de a colabora cu autoritatile si organizatiile relevante pentru a crea o strategie comuna nationala de eliminare sigura si ecologica a deseurilor medicale.

Proiectul de colectare a inhalatoarelor folosite isi propune sa depaseasca rezultatele obtinute in proiectul pilot, derulat in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti, in aproximativ 80 de locatii de colectare, in urma caruia circa 7.000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienti pentru colectare si eliminare.

Acum programul este extins national, in 200 de farmacii din tara, iar compania se asteapta la rezultate cel putin de doua ori mai mari in comparatie cu faza pilot.

De exemplu, in Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, intr-un an. Ca imagine, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari, adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau din Bucuresti.

Fondurile alocate fiecarui proiect difera in functie de tipul proiectului si de impactul acestuia in comunitate. GSK a sustinut proiecte cu contributii ce au variat intre 5.000 euro si 150.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri