Compania Petrom a propus autoritatilor livrarea de gaze naturale la un pret preferential pentru consumatorii casnici si sustine ca a fost refuzata, dar nici Ministerul Economiei si Comertului si nici Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale nu-si asuma respingerea acestei propuneri
Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, ca Petrom a propus ca o parte din gazele pe care le scoate din Romania, cu circa 50% mai ieftine decat cele din import, sa fie livrata consumatorilor casnici. "Propunerea nu a fost acceptata", a declarat ministrul fara sa spuna clar cine a refuzat aceasta propunere.

Oficialii Petrom au confirmat, joi, intr-o declaratie acordata agentiei NewsIn, ca au propus autoritatilor, atat Ministerului Economiei si Comertului (MEC) cat si Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), "sa sustina un pret preferential pentru consumatorii casnici pentru 2007, dar autoritatile au refuzat aceasta oferta".

Oficialii Petrom au refuzat sa dea mai multe detalii despre modul de sustinere a tarifului pentru casnici sau nivelul la care urma sa se ridice acesta. in schimb, reprezentantii companiei sustin ca "nu exista o lege sau reglementare in Romania sau Uniunea Europeana, care sa interzica unei companii private utilizarea unui astfel de sistem".

Codrut Seres a precizat pentru NewsIn ca la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie, Petrom a propus sa furnizeze gaze mai ieftine pentru populatie, "dar ANRGN s-a impotrivit, spunand ca este vorba de subventionare incrucisata, interzisa de UE". "Practic, se formeaza un alt cos, iar majorarea pretului gazelor naturale ar fi fost mai mica pentru populatie", a subliniat reprezentantul MEC.

Surse oficiale din ANRGN au declarat ca MEC nu a cerut niciodata punctul de vedere al autoritatii pe cale oficiala referitor la o propunere din partea Petrom privind livrarea de gaze pentru casnici la tarife mai mici. "MEC nu ne-a cerut sa dam un raspuns la o astfel de propunere. Este pentru prima oara cand auzim de asa ceva", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, anul trecut, presedintele ANRGN, stefan Cosmeanu, a avut o initiativa similara cu cea a Petrom, dar s-a lovit de refuzul Consiliului Concurentei. "Cosmeanu a propus in 2005 ca populatia sa primeasca gaze la un pret redus. A intrebat la Consiliul Concurentei daca este posibil, dar autoritatea i-a raspuns ca daca nu cresc preturile la casnici, vor creste foarte mult preturile la consumatorii industriali, ceea ce practic inseamna subventionare incrucisata, care nu este acceptata de UE", au adaugat sursele oficiale din ANRGN.

ANRGN a aprobat in urma cu o saptamana majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie. Potrivit autoritatii, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatorii si distribuitorii de gaze. Surse din cadrul ANRGN declarau la acel moment ca motivul scumpirii il reprezinta refuzul Petrom de a scadea pretul gazelor.

In schimb, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul economiei Codrut seres au declarat in cursul ultimei saptamani ca gazele naturale s-au scumpit pentru ca Romania sa inregistreze o inflatie mai mare in acest an, care se incadreaza totusi in tinta BNR si, in plus, reduce presiunea cresterii preturilor la utilitati chiar din prima zi a lui 2007.

Ministrul Codrut Seres a mai afirmat ca de vina pentru scumpirea gazelor naturale sunt si producatorii interni de gaze si distribuitorii, dar si ANRGN.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri