Rompetrol Rafinare a angajat firma de consultanta Solomon Associates SUA, printr-un contract, scopul fiind ca in trei ani sa ajunga intre primele 25 de rafinarii din Europa, in conditiile in care in prezent se afla in primele 75, a declarat directorul general al companiei, Cosmin Cocean.
"Prin puterile noastre in urnatorii 5-6 ani am fi ajuns in primele 25 de rafinarii din Europa, dar obiectivul nostru este ca sa ajungem aici in urmatorii trei ani. Solomon Associates ne va ajuta sa gasim acele masuri no cost (fara costuri, n.red.) sau low cost (costuri reduse, n.red.) care sa ne maximizeze profitul operational", a spus Cocean, conform NewsIn. Potrivit directorului general al Rompetrol Rafinare, din analiza datelor financiare ale Petromidia rezulta ca exista potential pentru o crestere a profitului de circa 10-15 milioane dolari.

El a mai aratat ca in urmatoarele sase-noua luni, Solomon Associates ar urma sa gaseasca acele masuri care pot optimiza profiturile rafinariei si o pot propulsa in primele 25 de rafinarii europene din cele circa 170-180 existente in acest moment. "Dupa ce vor fi gasite masurile no cost si low cost, in urmatorii doi ani vor trebui sa fie implementate", a afirmat reprezentantul Rompetrol Rafinare. Reprezentantii Rompetrol si cei ai Solomon Associates au refuzat sa dea detalii despre valoarea contractului semnat luni.

Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, la randul sau, in cadrul conferintei de presa de luni ca, in prezent, costurile de mentenanta ale Petromidia o plaseaza intre primele 10-14 rafinarii europene, fiind foarte reduse. in schimb, el a tinut sa adauge ca productivitatea pe salariat este inca destul de mica si tocmai de accea trebuie sa creasca in urmatorii ani.
O alta problema a rafinariei, identificata de Patriciu, este cauzata de costurile prea mari cu energia electrica. "Nu este vina noastra ca megawatt-ul in Romania costa mai mult decat la Rotterdam sau la Viena.

Este vina sistemului, dar noi trebuie sa reducem consumul de energie pentru ca numai astfel vom reduce si costurile", a afirmat presedintele Rompetrol.
"De trei ani beneficiem de diagnosticarea suferintelor Petromidia din partea Solomon Associates", a punctat Patriciu, care a adaugat ca prin parteneriatul semnat luni, compania americana va "invata" Rompetrol cum sa-si optimizeze toate activitatile.

In prima etapa, Solomon va analiza performantele rafinariei, procedura care include si examinarea diferentelor fata de repere din industrie. Echipe mixte alcatuite din specialisti ai companiei americane si ai rafinariei vor identifica zonele operationale in care pot fi realizate imbunatatiri ale marjei nete prin aplicarea unor proiecte de investitii minime sau doar prin schimbarea unor proceduri. Etapa ulterioara presupune dezvoltarea unui plan care sa mentina la un nivel ridicat performantele rafinariei, indiferend de conditiile de piata.
Parteniatul se va axa pe opt zone ale rafinariei Petromidia.

Este vorba de consumul de energie, optimizare si planificare, pierderile de hidrocarburi (petrol si gaze), calitatea produselor, eficienta organizationala, mentenanta si siguranta, practici de management si control avansat al proceselor.Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a Grupului Rompetrol, a inregistrat in 2005 o cifra de afceri consolidata de 2,15 miliarde dolari si un profit net de 73,8 milioane dolari. Rompetrol a anuntat luni ca intentioneaza sa investeasca anul viitor circa 40-44 milioane euro in constructia unei termocentrale in cogenerare cu o capacitate de peste 110 MW, care va livra electricitate in principal Rafinariei Petromidia.

Patriciu a motivat intentia de a construi aceasta termocentrala spunand ca, in conditiile in care contractul de preluare de catre Rompetrol a CET Midia nu s-a semnat, era nevoie de o sursa alternativa de energie. El a mai spus ca Rompetrol va demara constructia termocentralei la inceputul anului viitor aceasta urmand sa fie pusa in functiune dupa 18 luni. Termocentrala va functiona cu pacura si gaz.

Energia electrica produsa aici ar urma sa fie folosita atat pentru a acoperi nevoile rafinariei si ale Rompetrol in general, cat si pentru livrarea contra cost in sistemul energetic national. Potrivit presedintelui Rompetrol, Rafinaria Petromidia consuma in prezent intre 40 si 45 MWh, iar consumul acesteia maxim este de 80-90 MWh. Rompetrol a castigat in urma cu aproximativ doi ani licitatia pentru preluarea CET Midia, dar, pana in prezent, compania nu a semnat contractul de preluare a termocentralei. Rompetrol detinea anterior scoaterii la privatizare 43% din actiunile CET Midia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri