Companiile multinationale trebuie sa depuna pana la finalul anului noi formulare fiscale la ANAF, ca urmare a unei noi legislatii transpuse de curand la nivelul Europei. In caz contrar, nerespectarea acestor reglementari poate atrage amenzi de pana la 100.000 de lei, conform unui comunicat de presa emis de catre ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

Modelele de formulare ce trebuie depuse la ANAF privind raportarea pentru fiecare tara in parte, conform Directivei 881/2016, au fost aprobate pe data de 14 noiembrie 2017, fiind publicate in Monitorul Oficial.

De la publicarea acestor formulare, fiecare companie care face parte dintr-un grup multinational de companii cu cifra de afaceri consolidata de peste 750 milioane de euro are obligatia de a notifica autoritatile fiscale din Romania. Aceasta notificare trebuie depusa atat pentru anul financiar 2016, cat si pentru anul financiar 2017, cat mai curand de la data publicarii modelelor de formulare, adica 14 noiembrie 2017. In plus, companiile trebuie sa transmita companiei mama finale, pana la 31.12.2017, anumiti indicatori financiari cu privire la anul fiscal ce incepe dupa 1 ianuarie, se a rata intr-un comunicat de presa emis de catre ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

In schimb, un grup de companii care depaseste cifra de afaceri de 750 milioane euro dar nu are filiale in mai multe jurisdictii nu trebuie sa pregateasca si sa depuna rapoarte pentru fiecare tara in parte (in aceasta categorie intra spre exemplu companiile de stat Hidroelectrica SA si Romgaz SA).

”Cu toate ca textul legislativ mentioneaza specific ca nu pot fi realizate ajustari de preturi de transfer strict in baza informatiilor simpliste prezentate in raportarile pentru fiecare tara in parte CbCR, ne asteptam la o intensificare semnificativa a agresivitatii autoritatilor fiscale vizavi de filialele grupurilor multinationale ce inregistreaza in Romania pierderi, sau rezultate fluctuante. Toate aceste actiuni de inspectie sau analiza de risc vor fi acum demarate pe fondul utilizarii extensive a informatiilor din rapoartele pentru fiecare tara in parte CbCR”, explica Viorel Sbora, Manager ATIPIC Transfer Pricing Solutions

Scandalurile internationale, cauza a modificarilor

Masurile din Directiva 881/2016 au fost derivate din actiunea 13 din planul BEPS al OECD, care a fost preluata de numeroase alte tari din afara OECD si UE (spre exemplu Singapore, China etc). Astfel, se poate afirma ca exista de data aceasta toate premisele ca schimbul de informatii se va si realiza in practica si in plus se va realiza la nivel international, indiferent daca anumite tari sunt sau nu parte din OECD sau UE.

Suplimentar, OECD a publicat un manual care sa ajute autoritatile fiscale sa interpreteze rapoartele pentru fiecare tara in parte CbCR si in cele din urma sa-si concentreze toate resursele pe verificarea ampla a companiilor ai caror indicatori financiari-fiscali indica un potential risc de mutare a profiturilor.

”Odata cu izbucnirea scandalurilor Panama Papers, LuxLeaks si Paradise Papers si cu graba cu care se implementeaza toate aceste noi modificari legislative devine din in ce mai clara trecerea la urmatorul nivel de transparenta fiscala, si anume obligarea grupurilor multinationale de a face publice aceste rapoarte pentru fiecare tara in parte CbCR. Insa nu trebuie trecut cu vederea ca aceste masuri pot genera dispute aprige intre guvernele tarilor cu rate de impozitare reduse si cele ale tarilor cu rate de impozitare mari.”, a declarat Viorel Sbora, Manager ATIPIC Transfer Pricing Solutions, singura companie locala specializata exclusiv in servicii de consultanta de preturi de transfer.

Efectele noii legislatii asupra companiilor locale

In Romania exista mai multe categorii de companii ce fac parte din grupuri cu cifra de afaceri consolidata de peste 750 milioane euro ce vor avea obligatia de a depune raportul pentru fiecare tara in parte (CbCR).

O prima categorie o reprezinta companiile mama finale. Singura companie din Romania in aceasta ipostaza la acest moment este Dedeman SRL. O alta categorie este reprezentata de companii din grupuri la origine romanesti ce au companiile mama finale in alte tari si care cel mai probabil isi vor desemna companiile mama surogat in Romania, spre exemplu companii din grupurile Tinmar, RCS&RDS si A&D Pharma.

O a treia categorie si in fapt cea mai importanta inglobeaza companiile din grupuri ce vor depune rapoarte pentru fiecare tara in parte in tari care din varii motive nu vor putea schimba automat aceste rapoarte cu Romania declansandu-se astfel riscul sistemic si generand in consecinta obligatia companiei locale de a depune raportul si in Romania.

Totusi, este important de luat in calcul ca Romania nu a semnat inca acordul multilateral de schimb al rapoartelor pentru fiecare tara in parte si ca atare nu o sa poata face schimb automat de informatii cu marea majoritate a jurisdictiilor din afara Uniunii Europene chiar daca acestea au semnat acest acord multilateral, de exemplu Statele Unite ale Americii, Turcia, Elvetia, China, Canada, India, Israel, Japonia, Rusia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Lebanon, Panama sau Insulele Virgine Britanice.

Companiile care nu se conformeaza pot fi amendate de autoritatile fiscale din Romania cu sume cuprinse intre 30.000 lei si 100.000 lei pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a raportarilor pentru fiecare tara in parte CbCR, amenzi intre 500 lei si 1.000 lei pentru contribuabilii mici si respectiv intre 1.000 lei si 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si mari pentru nedepunerea notificarilor cu privire la entitatea raportoare.

Sursa foto: Mc Satori / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri