Redeventa pentru apa imbuteliata ar urma sa aiba aceeasi valoare precum in cazul marmurei, calcarului sau gresiei, adica echivalentul in lei a 4 euro/m³, ceea ce ar fi practic cea mai mare redeventa pe ape imbuteliate din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale.

In acest context, producatorii de apa de izvor critica aceasta valoare si propun un nivel al redeventei de 0,4 euro/mc.

Diferente de viziune sunt si in ceea ce priveste apa de masa

Statul vrea o redeventa la sursa/punct de masurare, in echivalentul in lei a 4 euro/m³, in timp ce propunerea producatorilor este de 0,2 euro/mc. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, toata apa de masa, indifferent de provenienta, va plati redeventa.

Producatorii atrag atentia intr-un comunicat de presa asupra faptului ca acest proiect de lege trebuie sa stabileasca numai cuantumul redeventelor, nu sa atribuie competete de control inafara sferei de redeventa a unor autoritati definite in proiect!

Referitor la pretul de comercializare specificat in proiectul de lege, companiile din industria apei vor sa se tina cont de urmatorul aspect: Pretul de comercializare tine de secretul comercial al fiecarui producator, nu are legatura cu plata redeventei! In proiectul de lege este prevazut faptul ca pretul de comercializare reprezinta suma de bani pentru o unitate sau cantitate determinata de produs, perceputa de titular pentru comercializarea produselor obtinute prin activitatile concesionate, respectiv pentru prestarea serviciilor specifice activitatii concesionata, in perioada de referinta, fara taxa pe valoare adaugata si toate taxele suplimentare.

Redeventa, achitata dupa cantitatea de apa imbuteliata

Pozitii diferite sunt si in ceea ce priveste defnitia productiei brute. In proiectul de lege se arata ca productia bruta reprezinta cantitatile de resurse extrase dintr-un zacamant, care nu au fost tratate complet sau nu au fost tratate pentru a fi comercializate, determinate la punctele de masurare stabilite conform prevederilor legale. Producatorii de apa nu sunt de acord insa cu ultima mentiune, deoarece ei considera ca nu este normal sa plateasca pentru ceva care nu genereaza venit. Redeventa trebuie achitata la cantitatea de apa imbuteliata, cum de altfel se si aplica in prezent la petrol si gaze.

Producatorii sunt nemultumiti si de faptul ca punctul de masurare este definit ca fiind locul prevazut de lege sau convenit de parti unde se determina cantitatea de resurse extrasa, ceea ce naste intrebarea: “Care dintre cele doua se aplica? Ori convenim la mica intelegere ori urmam legea?”

Dreptul producatorului de a-si stabili pretul de comercializare

De asemenea, la Capitolul II Redevente se mentioneaza ca bazele, preturile de referinta si metodologia de calcul se stabilesc de autoritatea competenta prin instructiuni tehnice, aprobate prin ordin al Presedintelui, conform prevederilor legale. Prucatorii de apa vor insa ca acestea sa fie stabilite prin lege pentru a exista predictibilitate in sector.

Proiectul specifica si faptul ca pentru evidenta si verificarea calculului redeventei „titularii sunt obligati sa transmita A.N.R.M. rapoarte lunare cu date si informatii privind activitatile/operatiunile desfasurate, inclusiv activitatile asimilate, productia bruta, preturile de comercializare, punctele de masurare si veniturile realizate, dupa caz”.

Producatorii cer sa se acorde o atentie mare la formularea definitiilor, cu mentiunea ca proiectul actual nu stabileste atributiile si competentele unei institutii de control pe fluxul producatorilor, ci doar incasarea redeventelor! Cat despre obligatia de a transmite lunar informatii privind veniturile realizate, producatorii sustin ca ar trebui avute in vedere volumele de apa imbuteliate si nu veniturile obtinute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri