Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, face un apel catre prim-ministrul Mihai Tudose pentru suspendarea imediata a taxei clawback pentru medicamentele cu pret redus pentru evitarea unei crize de proportii in sanatate.

„Criza imunoglobulinei, a produselor din plasma, este doar partea vizibila a unei crize profunde care se agraveaza pe zi ce trece. Vom afla probabil cat de curand si de efectele catastrofale a lipsei altor medicamente, in special a celor generice, care sunt in general medicamente cu pret redus. Vorbim de medicamentele pentru pacienti cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de baza precum: boli cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator”, a precizat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

Reprezentatii APMGR sustin ca principala cauza a disparitiei acestor medicamente este taxa clawback, care face ca pretul multor medicamente sa ajunga mai mic decat costul de productie, ceea ce duce la disparitia acestora de pe piata.

Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de producatori romani, care produc exclusiv generice.

APMGR considera ca solutia propusa astazi de Ministerul Sanatatii in cadrul unei intalniri cu producatorii de medicamente, aceea de formare a unui grup de lucru care sa studieze modificarea principiilor pe care este calculata taxa clawback, este inutila, pe termen scurt.

„Ministerul nu face altceva decat sa tergiverseze lucrurile. Discutiile sunt foarte bune pe termen mediu si lung, dar avem nevoie si de o solutie imediata. Si aceasta nu poate fi alta decat scutirea de la plata taxei clawback si din scoaterea consumul folosit in calculul taxei a medicamentelelor generice, incepand cu 1 ianuarie 2018,” a spus Grecu.

De asemenea, APMGR atrage atentia ca, de-a lungul timpului, numeroase grupuri de lucru au fost create la nivelul Ministerului Sanatatii, dar solutiile continua sa lipseasca in contextul in care bugetul alocat medicamentelor a ramas la aceeasi valoare din anul 2012.

„Prim-ministrul trebuie sa ceara Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice sa ia o decizie imediat si sa protejeze medicamentele generice sau sa-si asume raspunderea pentru noi crize, care-i vor afecta pe cei mai napastuiti dintre romani, pe batrani si pe bolnavii cronici,” a mai spus Grecu.

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind majoritatea claselor terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri