Distileriile Alexandrion, liderul pietei romanesti de bauturi spirtoase, au o productie anuala de 8 milioane de litri hidratati, ceea ce inseamna 15 milioane de sticle, reprezentand peste 100 de tipuri de produse. Fabrica este situata in zona Dealu Mare, Bucov - Pleasa, judetul Prahova, si a fost construita intre 2008 si 2010 cu o investitie initiala de 20 de milioane de euro.

Distileriile se intind pe o suprafata de 12 hectare. Productia este realizata intr-o sectie, apoi stocata in tancuri de 20 - 25 de tone, pentru ca mai apoi sa intre pe linie si in sticle.

Apa din care sunt produse bauturile este extrasa prin doua puturi proprii, unul la 120 de metri, altul la 80 de metri. In acest fel este asigurata apa pentru intregul proces de productie.

Cea mai mare cantitate de tarie este produsa in sezonul rece, cand cei 200 de angajati lucreaza in doua schimburi, fata de sezonul cald cand se lucreaza intr-un singur schimb.

De la an la an, exportul creste. Anul trecut, a fost exportata 5-6% din productie, iar anul acesta, se va ajunge la 10%. Cele mai importante tari sunt Italia si Spania, datorita comunitatilor mari de romani. Din gama de produse, Alexandrion 5 si 7 stele sunt cel mai bine vandute.

Investitile in fabrica de la Pleasa difera de la un an la altul, in functie de utilaje, si pot depasi un milion de euro pe an.

Intram intai in zona de birouri, productie, privim de la distanta linia de imbuteliere, iar mai apoi ajungem in laborator unde sunt realizate teste pentru conformitate.

Ne indreptam apoi spre hala de distilare, dominata de patru rezervoare inalte, jumatate din alama si jumatate din inox. Aici instalatia are un contor prin care pot trece 1.000 de litri de alcool pe ora.

Cea mai mare crama de bauturi spirtoase din Romania

Coboram intr-un subsol la 10 metri adancime, cu aproape 1.500 de butoaie din lemn asezate in siruri lungi, sub forma de piramida, unde este tinut distilatul de alcool din care vor fi obtinute bauturile dupa maturare. Alcoolul va ajunge de aici in sectia de imbuteliere.

Primele cuvinte pe care le aflam de la inginer este ca ne aflam in cea mai mare crama de bauturi spirtoase din Romania, a carei capacitate este de 3.000 de butoaie.

Butoaiele pentru whisky sunt de 200 de litri, iar cele pentru distilatele de vin si de fructe sunt de 400 de litri.

In crama este si locul unde se poate face o degustare cu o parte din produsele Distileriilor Alexandrion. Este cam frig aici, desi temperatura este controlata, iarna fiind intre 9 si 12 grade. Dupa ce primim pahare de coniac suntem invitati sa testam ce produs dorim.

Pe o masa lunga din lemn sunt aliniate cateva produse din productia distileriei, zece branduri de produse, intre care Alexandrion 5 si 7 stele, Vodka Alexander, Kreskova, vinarsul Brancoveanu XO, VSOP, afinata traditionala si visinata Saber Premium.

Anul acesta, Alexandrion Group devine prima companie romaneasca ce va detine in portofoliu un whisky single malt produs 100% in tara. Produsul este distilat de doua ori si depozitat in butoaie si maturat cel putin trei ani in crama.

Compania este si importatorul celui mai cunoscut si vandut Single Malt la nivel global si in Romania – Glenfiddich.

Operatiunile Distileriilor Alexandrion cuprind productia, importul si distributia de bauturi alcoolice in Romania. Portofoliul de produse al Distileriilor Alexandrion cuprinde toate categoriile de bauturi spirtoase cerute pe piata, inclusiv bauturi traditionale romanesti. Proprietarul Distileriilor Alexandrion este omul de afaceri Nawaf Salameh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri