Vodafone Romania si OMV Petrom au testat cu succes utilizarea tehnologiei standardizate NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) in industria de petrol si gaze pe echipamente situate in proximitatea sondelor aflate in productie, in zone izolate, fara acces la internet prin cablu si fara acoperire GSM.

Testul reprezinta o premiera absoluta pentru Romania, atat pentru piata de telecomunicatii, cat si pentru industrii relevante pentru economia nationala, precum cea de petrol si gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizand aceasta tehnologie. Eficientizarea costurilor, monitorizarea activitatii si controlul permanent si in timp real, in conditii de deplina securitate, impactul mai mic asupra mediului inconjurator sunt doar cateva dintre aceste beneficii pentru companii.

Testele au fost efectuate atat in conditii de laborator, cat si pe teren, si au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol si gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei retele de telecomunicatii comerciale.

NB-IoT este o tehnologie care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, masini, aparate electrocasnice, pana la conducte de petrol, gaz si apa - si va extinde semnificativ tipurile existente de solutii IoT. Aceasta are un potential mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atat a celor folosite pentru case inteligente, cat si pentru dezvoltarea de noi aplicatii utile diferitelor industrii.

NB-IoT este proiectat sa conecteze dispozitive aflate in zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesita un consum redus de energie si a caror conectare presupunea costuri mari pana acum. Un aspect important este faptul ca NB-IoT ofera companiilor siguranta si protectia necesare, deoarece opereaza in spectru de frecventa licentiat si ofera aceleasi niveluri de securitate ca si 4G. Vodafone Group a fost primul operator din lume care a lansat solutii NB-IoT in ianuarie 2017, in Spania.

O alta premiera anuntata recent de Vodafone Romania este lansarea Supernet™ 4.5G, prima retea mobila care a demonstrat viteze in jurul valorii de 800 Mbps utilizand un smartphone lansat comercial. Supernet™ 4.5G ofera viteze comerciale din sfera vitezelor Gigabit, creand astfel puntea dintre 4G si 5G. Recent, Vodafone Romania a fost desemnata cea mai rapida retea mobila din tara, potrivit testelor efectuate de utilizatorii de date mobile din Romania in al treilea trimestru al anului 2017, cu ajutorul Speedtest by Ookla, cea mai populara aplicatie de testare a vitezei de internet din lume. Rezultatele a peste 250.000 de teste din perioada iulie-septembrie 2017 efectuate de utilizatori arata ca reteaua Vodafone Romania ofera cele mai mari viteze medii de descarcare, cele mai mari viteze medii de incarcare, precum si cea mai mica latenta de transmisie a datelor mobile. Vodafone Romania a fost certificata ca fiind cea mai rapida retea de date mobile din tara si pentru al doilea si al treilea trimestru din 2016, potrivit testelor efectuate de utilizatorii aplicatiei Speedtest by Ookla.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri