Domeniul farmaceutic a inregistrat cea mai mare crestere a veniturilor in anul 2016 comparativ cu anul 2015, in cazul in care excludem comertul. Cresterea veniturilor industriei farmaceutice poate fi explicata si prin cresterea consumului de medicamente. Daca financiar acest lucru inseamna mai multi bani catre companiile din domeniu dar si catre buget, social acest lucru poate indica un grad de sanatate al populatiei precar.

Cu toate acestea este dificil de determinat daca romanii sunt intr-adevar tot mai bolnavi sau e vorba doar de ipohondrie, arata cel mai recent studiu realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea de bonitate Strongest in Romania.

ce venituri sunt inregistrate in domeniul farmaceutic

Mai putin de un sfert din farmacii sunt solvabile si de incredere

Cu toate ca romanii cumpara tot mai multe medicamente, mai putin de un sfert din numarul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. Acest lucru inseamna ca in ciuda cresterii vizibile a incasariilor, din punctul de vedere al riscului comercial din 4 farmacii, 3 au sanse ridicate ca la un moment dat sa intre in incapacitate de plata a angajatiilor sau a furnizorilor. Cu toate acestea, comparativ cu alte domenii de activitate, faramaceuticele au unul dintre cele mai mari procentaje de companii Strongest in Romania, aceste companii fiind cele ce mentin economia Romaniei pe linia de plutire.

ce venituri sunt in domeniul farmaceutic

Din totalul farmaciilor care activeaza pe piata romaneasca, aproape jumatate au o viteza de plata a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plata se apropie la 5 luni (134 zile). In cazul in care farmacia este eligibila pentru certificarea Strongest in Romania, datele problemei se schimba, viteza medie de plata a acestor farmacii fiind de doar 85 de zile, cu aproape 2 luni mai repede.

Selectarea clientilor care au o viteza de plata a unei datorii mai mica cu aproape 2 luni de zile poate insemna de multe ori diferenta dintre o firma solvabila si una falimentara.

Majoritatea farmaciilor functioneaza pe baza creditului furnizor insa daca la termenul de plata al datoriilor mai adaugam si noile predeveri legislative care prioritizeaza plata salariilor in detrimentul furnizorilor, timpii prezentati anterior pot cu usurinta creste in viitor.

ce venituri sunt in domeniul farmaceutic

In acelasi timp, farmaciile care sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania au o profitabililate de aproape 2 ori mai mare decat valoarea medie a companiilor care activeaza in acest domeniu. Deoarece are o rata de convertire a incasarilor in profit dubla, o companie eligibila pentru certificarea Strongest in Romania poate avea mai multi clienti rau platnici fara a avea probleme de plata a datoriilor restante comparativ cu una care nu este eligibila pentru aceasta certificare.

ce venituri au farmaciile din romania

Astfel, o farmacie eligibila Strongest in Romania are nevoie de 14 clienti buni pentru acoperirea pierderii cauzate de un rau platnic pe cand una neeligibila pentru obtinerea certificarii are nevoie de 28 de astfel de clienti.

Romania a ajuns sa produca tot mai putine medicamente

In ciuda cresterilor spectaculoase ale domeniului, Romania a ajuns sa produca tot mai putine medicamente, iar veniturile generate de capacitatile de fabricare a acestora au scazut cu peste o treime in anul 2016 comparativ cu anul 2015.

Depozitele de medicamente au vandut in anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, in crestere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse in valoare de 16 miliarde sunt vandute catre populatie prin intermediul farmaciilor, iar restul in valoare de 10 miliarde de lei ajung la populatie prin alte modalitati (ambulatorii, spitale si alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reusesc sa asigure produse in valoare de doar 2 miliarde ceea ce inseamna ca importam medicamente de peste 20 de miliarde de lei.

venituri din domeniul farmaceutic

Capacitatea cu care un client isi plateste datoriile are efecte directe pe intregul lant al furnizorilor, cel mai mult suferind prima veriga a lantului – fabricantul preparatelor farmaceutice. Daca o farmacie are viteza medie de plata a datoriilor de aproximativ 133 zile, furnizorul direct al acesteia (compania specializata in comertul cu ridicata al produselor farmaceutice) are o viteza de plata a datoriilor de 156 de zile. Mai departe, furnizorii acesteia – companiile specializate in fabricarea preparatelor farmaceutice isi platesc la randul lor datoriile in peste 170 de zile. Diferenta este sesizabila si in cazul recuperarii creantelor, unde farmaciile au o durata medie de 55 zile (cauzata intr-o oarecare masura si de plata retetelor compensate), depozitele (companii specializate in comert cu ridicata) in 121 de zile iar fabricantii preparatelor farmaceutice in 178 zile.

Sursa foto: Shutterstock / toons17

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri