Pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor ar putea reveni persoanelor care figureaza ca angajati ai companiei din august 2003 pana la momentul adoptarii HG care reglementeaza transferul acestui pachet, au declarat, agentiei NewsIn, surse guvernamentale.
"Ministerul Justitiei asteapta din partea Ministerului Economiei si Comertului un nou proiect de hotarare de guvern care sa prevada ca actiunile Petrom din pachetul pentru salariati se vor da celor care erau in companie la momentul adoptarii ordonantei de privatizare, ca si persoanelor care s-au angajat in companie dupa aceasta data", au spus sursele citate. Potrivit acestora, Ministerul de Justitie nu agreeaza o alta varianta.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, si ministrul economiei, Codrut seres, s-au intalnit miercuri pentru a discuta pe tema unei propuneri a Ministerului Economiei, potrivit careia salariatii de la momentul transferului dreptului de proprietate de la stat la OMV, 14 decembrie 2004, vor avea dreptul sa cumpere actiuni. Sursele citate au afirmat ca aceasta varianta a picat, fiind respinsa de ministrul Justitiei si in prezent in discutie se afla doar varianta care prevede ca vor cumpara actiuni toti angajatii din august 2003 si pana in prezent.

Petrom inregistra la finele lui 2003, potrivit raportului anual al companiei, 56.694 salariati, in timp ce la finele lui 2004 figurau ca angajati 50.010 de persoane. La mijlocul lunii trecute, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a trimis Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni.Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul Ministerului Economiei care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom din pachetul destinat salariatilor de pana la 8% din capitalul social angajatii companiei din perioada 1997-2004.Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

CNCD a respins, la sfarsitul lunii septembrie, propunerea MEC, motivand ca Ministerul Economiei "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii". Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV, este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai in mod direct de catre angajati.

La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom. Actiunile companiei petroliere se tranzactioneaza in prezent la Bursa de Valori Bucuresti la valori de peste trei ori mai mari decat pretul achitat de OMV.

Luca: Vanzarea a 8% din Petrom catre angajatii din 2003 pana in prezent e ilogica

Este lipsita de logica varianta potrivit careia 8% din actiunile Petrom ar reveni angajatilor companiei din august 2003 pana in prezent, dar nu vreau sa comentez mai mult pana nu apare ceva oficial, a declarat liderul sindicalistilor din Petrom, Liviu Luca.Pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor ar putea reveni persoanelor care figureaza ca angajati ai companiei din august 2003 pana la momentul adoptarii HG care reglementeaza transferul acestui pachet, au declarat surse guvernamentale.

"Ministerul Justitiei asteapta din partea Ministerului Economiei si Comertului un nou proiect de hotarare de guvern care sa prevada ca actiunile Petrom din pachetul pentru salariati se vor da celor care erau in companie la momentul adoptarii ordonantei de privatizare, ca si persoanelor care s-au angajat in companie dupa aceasta data", au spus sursele citate. Potrivit acestora, Ministerul de Justitie nu agreeaza o alta varianta.

Sursele citate sustin ca astfel vor putea cumpara actiuni foarte multi salariati si nu se va face nicio discriminare. "A fost ales momentul adoptarii ordonantei, pentru ca este primul act care reglementeaza privatizarea Petrom", au mai aratat sursele guvernamentale. Ministrul justitiei, Monica Macovei, si ministrul economiei, Codrut Seres, s-au intalnit miercuri pentru a discuta pe tema unei propuneri a Ministerului Economiei, potrivit careia salariatii de la momentul transferului dreptului de proprietate de la stat la OMV, 14 decembrie 2004, vor avea dreptul sa cumpere actiuni. Sursele citate au afirmat ca aceasta varianta a picat, fiind respinsa de ministrul Justitiei si ca, in prezent, in discutie se afla doar varianta care prevede ca vor cumpara actiuni toti angajatii din august 2003 si pana in prezent.

Petrom inregistra la finele lui 2003, potrivit raportului anual al companiei, 56.694 salariati, in timp ce la finele lui 2004 figurau ca angajati 50.010 de persoane. Dupa primul semestru din 2006, Petrom avea 38.136 de angajati.
La mijlocul lunii trecute, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a trimis Ministerului Justitiei o adresa prin care propune ca salariatii Petrom de la momentul transferului dreptului de proprietate catre OMV, 14 decembrie 2004, sa fie beneficiarii pachetului de 8% din actiuni.

Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul Ministerului Economiei care prevedea ca pot cumpara actiuni Petrom din pachetul destinat salariatilor de pana la 8% din capitalul social angajatii companiei din perioada 1997-2004. Ministerul Justitiei a cerut ca MEC sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). CNCD a respins, la sfarsitul lunii septembrie, propunerea MEC, motivand ca Ministerul Economiei "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea legii "poate da nastere la situatii discriminatorii".

Actul normativ care reglementeaza preluarea de catre angajatii Petrom a unui pachet de 8% din actiuni, la acelasi pret la care a cumparat si actionarul majoritar, grupul austriac OMV, este un subiect dezbatut de mai mult de un an de zile. Ministerul Economiei a respins intentia Asociatiei Salariatilor de a prelua in numele angajatilor, intreg pachetul, cu asigurarea finantarii prin intermediul unei banci, preferand sa promoveze un proiect care stabileste ca actiunile vor putea fi cumparate numai in mod direct de catre angajati.La momentul preluarii companiei romanesti, austriecii de la OMV au achitat un pret de 5,25 eurocenti pentru o actiune Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri