Lactalis va plati despagubiri familiilor afectate de contaminarea cu salmonella de la una din fabricile grupului care produce lapte praf pentru sugari, scandal care a afectat 83 de tari, de unde au fost retrase 12 milioane de cutii de lapte praf, a afirmat duminica seful celei mai mari companii de produse lactate din lume, Emmanuel Besnier, intr-un interviu acordat saptamanalului Journal du Dimanche, transmit AFP si Reuters, potrivit Agerpres.

Vineri, Lactalis a extins rechemarea produselor, fiind vizate toate formulele de lapte praf fabricate la unitatea sa din Craon (Franta), intr-un efort de a tine sub control pagubele care risca sa afecteze semnificativ exporturile agroalimentare franceze pe plan global.

"Vom acorda compensatii fiecarei familii care a suferit prejudicii", a declarat Besnier, care acorda rar interviuri. Directorul general al grupului francez nu a specificat care ar putea fi valoarea despagubirilor.

Rechemarea produselor pe plan global va fi dificila, in conditiile in care Lactalis exporta lapte praf pentru sugari in 83 de tari din Europa, Africa si Asia.

"Nu este usor sa evaluam numarul produselor care trebuie retrase deoarece nu stim ce s-a consumat deja", a explicat Besnier, adaugand ca firma a actionat cat de rapid si de eficient a fost posibil in cazul retragerii produselor cu risc de contaminare cu salmonela si nu au fost intarziat procesul pentru reducerea pierderilor.

Compania a fost intens criticata pentru modul in care a gestionat aceasta problema iar lui Besnier i se reproseaza ca nu a aparut in public dupa izbucnirea scandalului.

Desi familia sa este a 11-a cea mai bogata din Franta, conform clasamentului pe 2017 al revistei Challenges, Emmanuel Besnier evita iesirile in public si aparitiile alaturi de politicieni. Angajatii sai l-au poreclit "omul invizibil".

Infiintat in 1933 de bunicul lui Emmanuel Besnier, Lactalis este un gigant alimentar cu vanzari anuale de 17 miliarde de euro si 18.900 de angajati si 246 de unitati de productie in 47 de tari, inclusiv Romania.

Besnier a informat ca fabrica din Craon va ramane probabil inchisa cateva luni.

Retragerea produselor risca sa afecteze afacerile Lactalis in China, o piata in crestere rapida pentru mancarea destinata bebelusilor si produsele lactate. In 2008, s-au gasit urme de melamina in formulele de lapte praf produse in China, iar sase copii au murit. Scandalul a distrus increderea in producatorii locali de lapte praf, principalii beneficiari fiind companiile straine Nestle, Danone si Lactalis.

In Franta, 35 de copii au fost infectati cu salmonella din cauza laptelui praf, un caz a fost raportat in Spania si alt caz este investigat in Grecia.

Sunt vizate produsele marca Picot (lapte praf si cereale pentru copii), Milumel (lapte praf si cereale pentru copii) si Taranis (un amestec de acizi si lapte praf).

Oficialii francezi au precizat ca intoxicatia cu salmonella are loc la trei zile dupa consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterita, insotita de varsaturi, diaree si - in majoritatea cazurilor - febra. Parintii ai caror copii au suferit astfel de simptome ar trebui sa consulte un medic, a spus ministerul.

Compania franceza Lactalis nu a gestionat corespunzator riscul contaminarii si i s-a ordonat sa efectueze rechemarea produselor si sa opreasca vanzarile si exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, in vestul Frantei, din 15 februarie, a precizat recent Directia Generala pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF).

In Romania, Lactalis este lider de piata, dupa ce a cumparat brandurile de lactate LaDorna, Albalact si Covalact.

Sursa foto: Shutterstock / 279photo Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri