“In 2017 am facut cel de-al doilea pas in retail prin deschiderea cake shop-ului Grace Couture Cakes din Piata Dorobanti nr. 5, primul cake shop fiind situat la parterul centrului comercial Baneasa Shopping City. Lansarea noii locatii a marcat si aniversarea celor 5 ani in care atelierul a livrat la mii de evenimente private si corporate. Am crescut capacitatea de productie, am marit echipa de consultanta si logistica pentru evenimente si am continuat sa investim in dezvoltarea portofoliului de produse prin lansarea de noi colectii premium”, spune Alina Sudriu, fondatoarea Grace Couture Cakes.

Daca in 2016 atelierul couture de cofetarie avea o cifra de afaceri de 800.000 euro, anul trecut aceasta a crescut cu 50%, depasind 1,2 milioane euro. Zona de retail a generat vanzari de 550.000 euro, in timp ce cifra de afaceri pentru atelierul de comenzi pentru evenimente a fost de aproximativ 650.000 euro.

Cresterea Grace Couture Cakes a venit din vanzarile inregistrate in cake shop-ul din Baneasa Shopping City, urmate de evenimente si nu in ultimul rand, deschiderea celei de-a doua locatii din zona Dorobanti, in urma unei investitii de 50.000 de euro.

“In plus, portofoliul de produse a evoluat constant, aducand mereu noutatile internationale din haute patisserie (ingrediente, stil, retete, glazuri, decoruri) in Romania, transpuse in zona dulciurilor pentru evenimente, iar de doi ani si in zona de retail. Grace Couture Cakes a introdus, in premiera in Romania colectii proprii de torturi si prajituri, precum Signature Collection, Essential Cakes, Eclair Affair si Tartes Bar, care se reinnoiesc constant, cu noi retete sau un nou decor”, spune Alina Sudriu.

Idei de afaceri cu bani...
Citeste si: 7 idei de afaceri cu bani putini pe care le poti lansa in 3 luni

Valoarea bonului mediu in zona de evenimente este de 1.200 lei, in timp ce in retail cake shop-ul din Dorobanti are un bon mediu de 100 lei, iar cel din Baneasa de aproximativ 70 de lei.

“Torturile sunt locomotiva business-ului. In medie se vand intre 35-50 torturi pe zi, cu varfuri de 100-120 torturi pe zi in perioada sarbatorilor (Craciun, Paste, zile onomastice). Deserturile individuale (prajituri, eclere, desert la pahar, minitorturi, macarons) inregistreaza vanzari zilnice de ordinul sutelor de bucati”.

Cresterea preturilor la materiile prime, precum si cresterea generala a salariilor a impus o crestere medie a preturilor la produsele Grace Couture Cakes de 12%. Astfel, preturile torturilor din cake shop-uri, care au cantitati cuprinse intre 1,5 si 2kg, sunt cuprinse intre 170 si 280 lei. Pretul torturilor personalizate, pentru evenimente private sau corporate porneste de la 120 lei/kg.

“Clientii nostri apreciaza in primul rand gustul produselor noastre, prospetimea lor si designul, atat pentru evenimentele proprii cat si atunci cand le ofera cadou. Sunt deschisi la a incerca gusturi noi de fiecare data cand lansam o noua colectie. Nu sunt conservatori, iubesc cofetaria moderna in detrimentul celei traditionale in care dulciurile sunt mereu aceleasi, insiropate si pline de zahar. Sunt oameni care calatoresc si au experienta deserturilor rafinate din marile capitale ale lumii, se bucura ca exista si pe piata din Romania produse la acelasi nivel. Sunt dispusi sa plateasca mai mult decat media pietei pentru un produs superior”, considera antreprenoarea.

Idei de afaceri in...
Citeste si: Idei de afaceri: ce business poti incepe in agricultura

Echipa Grace Couture Cakes este formata din 51 de oameni, de la management, cofetari, ajutori de cofetar, decoratori si ajutor decorator, consultanti vanzari, soferi. “Business-ul Grace Couture Cakes creste, astfel incat si echipa creste constant, posturile pentru care recrutam cel mai des sunt cele de cofetar”, spune Sudriu.

Planurile pentru acest an include diversificarea gamei de torturi si prajituri conform tendintelor internationale in cofetaria de lux. Investitiile bugetate pentru 2018 sunt similare celor din anul anterior, de 85.000 de euro, iar cifra de afaceri tintita de antreprenoare este de 1,6 milioane de euro.