Compania petroliera Chevron va plati Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, in urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune fara respectarea obligatiilor financiare prevazute de Legea petrolului, informeaza Guvernul, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, decizia apartine Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris (ICC Paris), cea mai importanta institutie de arbitraj comercial international, care a fost solicitata sa se pronunte in litigiul dintre Chevron si ANRM, conform Agerpres.ro.

"Potrivit deciziei, compania Chevron este obligata sa plateasca ANRM suma de 73.450.000 USD, la care se adauga dobanda legala stabilita la nivelul ratei de referinta a BNR + 8%, calculata incepand cu data de 23.10.2014 pana la data platii integrale, precum si cheltuielile arbitrale suportate de ANRM", se precizeaza in comunicat.

Guvernul mentioneaza ca, in procesul de solutionare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentata de Casa de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Conform avocatilor de la ZRP, suma totala obtinuta de statul roman dupa calcularea dobanzilor incepand cu data de 23 octombrie 2014 ar depasi 97 milioane de dolari, la care se mai adauga si cheltuielile de judecata.

Echipa de avocati a fost coordonata de Cosmin Vasile (foto) - avocat asociat coordonator, si a fost compusa din Alina Tugearu – avocat asociat, Monica Strimbei - avocat colaborator coordonator si Cosmin Cojocaru - avocat colaborator coordonator.proces Chevron avocati ZRP

"In arbitrajul international, in general, si in domeniul energiei, in special, sunt extrem de rare situatiile in care pretentiile unei parti sunt admise in integralitate. Satisfactia noastra este cu atat mai mare cu cat ne gasim intr-o astfel de situatie in care pretentiile partii romane au fost admise in intregime iar pretentiile partii adverse au fost respinse in totalitate. Solutia obtinuta este importanta si prin prisma dezlegarii problemei de drept deduse judecatii, respectiv a confirmarii legitimitatii si temeiniciei pozitiei ANRM privitoare la interpretarea dispozitiilor contractuale si legale referitoare la obligatiile minime de explorare si consecinta renuntarii la acordul petrolier, fara indeplinirea obligatiilor financiare", a declarat Cosmin Vasile.

ANRM si Chevron Romania Holdings au incheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare - dezvoltare - explorare in perimetrele EX-17 Costinesti, EX-18 Vama Veche si EX-19 Adamclisi, aprobate prin hotarari de guvern, care prevedeau obligatii minime de explorare asumate de Chevron.

In noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM ca renunta la acordurile de concesiune. ANRM a refuzat sa emita, insa, decizia de incetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de catre compania petroliera, a articolului 40 din Legea petrolului. Chevron nu a pus la dispozitia autoritatii competente "suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier", se arata in comunicat.

Compania americana s-a adresat Curtii de Arbitraj in iunie 2015, solicitand sa se constate ca si-a indeplinit obligatiile prevazute de acordurile petroliere cu ANRM pentru incetarea contractelor.

Pana la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atat raspunsul fata de cererea de arbitrare, cat si o cerere reconventionala prin care formula revendicari financiare rezultate din contractele de concesiune. In perioada 19 - 23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curtii de Arbitraj a fost pronuntata in favoarea ANRM, informeaza comunicatul Guvernului.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri